ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Mart 2013 Pazar 15:02

Turizm rekabet endeksinde Türkiye 46'ncı

Turizm rekabet endeksinde Türkiye 46ncı


Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ‘2013 Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu’nu yayınladı. Turizm ve ulaşım sektöründe ülkelerin etkinliğini sıralayan raporda Türkiye 140 ülke arasında 46. Rusya ise 63’üncü oldu. Türkiye geçen yıla göre 4 basamak ilerlerken, Rusya’nın geçen yıla göre 4 basamak gerilemesi dikkat çekti.

WEF raporuna göre Rusya turistler açısından Suudi Arabistan’la aynı seviyede cazip bulunuyor. Turizm endüstri rekabeti açısından 63’üncü sırada bulunan ülke, sektör alt yapı ve iş atmosferi açısından 46. Rusya insan, kültür ve tabi zenginlikler açısından 58. cazip ülke.

2011 verilerine göre Rusya’yı 22,5 milyon kişi ziyaret etti ve 11,4 milyar dolar harcama yaptı. 2022 perspektifi ise sektör en az yüzde 3,9 daha büyüyecek.

Türkiye’yi ise aynı dönemde 34 milyon turist ziyaret etti ve 23 milyar dolar harcadı. Sektörün 2022 büyüme performansı yüzde 2,9.

Rusya turizm sektörünün en önemli sorunları, kötü ulaşım altyapısı, suç oranlarının yüksek oluşu ve polise güven olmaması. Bir çok ülkeye yönelik sıkı vize uygulamaları ve mülkiyet hakları ile ilgili yasal düzenlemelerin yetersizliği turistlerin tercihinde olumsuz koşullar oluşturuyor.

Türkiye zengin kültürel miras açısından dünya sıralamasında 19. sırada yer alıyor. Türkiye’de hava ulaşım altyapısında yapılan iyileştirmeler (29.) ve turizm yatırımlarını teşvik (45.) sektörün büyümesine olumlu katkı sağlıyor. Güvenlik ve karayolu ulaşımı açısından Türkiye’nin notu ise negatif.

WEF raporuna göre İsviçre’nin birinci olduğu sıralamada, Almanya ve Avusturya ikinci ve üçüncü. İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, kanada, İsveç ve Singapur diğer ilk 10’da yer alan ülkelerden.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER