ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Mart 2017 Pazartesi 18:14

Tunuslu hakimler genel grevde

Tunuslu hakimler genel grevde

Ülke genelindeki tüm hakimler, üç günlük genel grev başlattı


Tunus'ta hakimler, hükümet ile aralarında yaşanan anlaşmazlıktan dolayı Tunuslu Hakimler Derneği'nin aldığı karara uyarak ülke genelinde üç günlük genel grev başlattı.

Başkentte düzenlenen panelde konuşan Bağımsız Tunuslu Hakimler Derneği Başkanı Ravda el-Karafi, yaptığı açıklamada, "Hükümet ve Adalet Bakanlığı'yla ilk kez bu şekilde tuhaf bir durum yaşıyoruz. Tüm diyalog kapılarını bizlere kapattılar." dedi.

Yaşanan krizin yarın parlamentoda görüşülmeye başlanacak Yargıçlar Yüksek Kurulu yasa tasarısından kaynaklandığını belirten Karafi, ilgili yasanın geçmesi durumunda yargıya siyasetin müdahalesine imkan sağlanacağını vurguladı.

Tunuslu Hakimler Derneği Üyesi Abdulfettah el-Harşani de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yarın ilgili kanunun görüşülmesi sırasında parlamento önünde protesto düzenleyeceğiz. Bu kanun tasarısının geçmemesi için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Ekim 2016'da ilk kez Yargıçlar Yüksek Kurulu üyeliği için seçimler yapılmış ancak üye sayısının tamamlanması için Başbakanlık tarafından atanacak yeni üyelere ilişkin ihtilaf yaşanmıştı. Üye sayısı tamamlanamadığı için Yargıçlar Yüksek Kurulu toplanamıyor. Bunun çözümüne yönelik Nida Tunus Partisi grubu parlamentoda 4 ek madde hazırlayarak tasarının kanunlaşması için teklif sundu. Sunulan kanun teklifinin anayasal olmadığını dile getiren Tunuslu Yargıçlar Cemiyeti, yargının bağımsızlığının ortadan kalkacağını savunuyor.

Tunus'ta hükümet ile yargı arasında yaşanan sorunlar bununla sınırlı değil. Ülkede hakimler ve yargı mensuplarının maaşlarının düşüklüğü ile insan kaynaklarındaki eksiklik, yargı mensuplarının sık sık gösteri yapmasına neden oluyor.

Tunus'ta toplam 141 mahkemede binden fazla hakim görev yapıyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER