ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 09:01

Suriye'ye yönelik operasyon 72 saat sürecek

Suriyeye yönelik operasyon 72 saat sürecek

Esad'ın kimyasal silah kullanmasının ardından Suriye'ye düzenlenecek olası askeri müdahalenin detayları belli olmaya başladı.


ABD'li askeri yetkililer, Suriye'ye operasyonun en erken perşembe başlayabileceğini söyledi. Vatan'a konuşan Amerikalı Suriye uzmanlarına göre de müdahale sınırlı olacak ve en geç 72 saatte bitirilecek.

Vatan'ın haberine göre; Amerikan Nbc News kanalına konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, Suriye'ye askeri müdahalenin "en erken perşembe" günü başlayacağını söyledi. Suriye uzmanları ise operasyonun 48-72 saat içinde bitirileceğini açıkladı. Merkezi Washington'da olan Savaş Çalışmaları Enstitüsü de (ISW) yayınladığı raporla olası Amerikan saldırısına konu olacak Suriye askeri hedeflerini açıkladı. Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW)'nin yayınladığı raporda, vurulacak hava üsleri ve hedefler tek tek sıralandı.

İşte ABD'nin ortaklarıyla birlikte olası saldırı planı:

İLK HEDEF 6 HAVA ÜSSÜ

Suriye rejimine bağlı 27 hava üssü var. Öncelikli olarak hedefe alınacak Suriye havaalanları ise 6 tane. Bunlar Şam Uluslararası Havaalanı, Tiyas, Bassel al-Assad Uluslararası havaalanı, Al-Qusayr, Mezzerh. Bu ana havaalanları Suriye hava operasyonlarının en önemli fonksiyonlarını destekleyen bölgelerde. 4 havalimanı şu an isyancıların kontrolünde.

DELİCİ BOMBALAR ATILACAK

Bu havalimanlarındaki pistlerin yanı sıra uçak bakım ve radar merkezleri ile yakıt depoları da hedefler arasında olacak. Pistlerin 1-2.5 tonluk delici bombalarla vurulması amaçlanıyor.

ATEŞ GEMİLERDEN

6 pistin vurulması için başta Tomahawk olmak üzere 72 ağır bombayla tahrip edilmesi gerekiyor. Bunların 24'ü Akdeniz'deki 3 Amerikan destroyerinden fırlatılacak 8'er Tomahawk füzesinden oluşacak. Ayrıca 12'şer F-15 ve F-18 uçakları da her uçaktan 2 adet olmak üzere toplam 48 füze fırlatacak.

100 SAVAŞ UÇAĞI

Suriye'nin 100'e yakın savaş uçağı olduğu sanılıyor. Uydu görüntülerinde, hava üslerinde uçakların tutulduğu 109 hangar tespit edildi. Bunların her birine en az 1 füzenin fırlatılması ve en az bir uçağın havada olması gerektiği düşünüldüğünde 100 F-15/18 uçağının Esad'ın hava kuvvetlerini yok etmek için yeterli olacağı hesap ediliyor.

İNCİRLİK'TEN UÇACAKLAR

Hava operasyonuna katılacak uçakların kalkışı için en elverişli üs Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü. ISW'ye göre operasyonda ana rolü oynayacak olan Tomahawk füzeleri oldukça güvenli, hedefini vurmakta çok başarılı, hedefe birkaç yüz kilometre öteden atılabilen ve herhangi bir hava uçuş iznine ihtiyacı olmayan savaş araçları. Bu füzelerin tanesi 650 bin dolar. Bir gemi, 150 tomahawk füzesini gönderme kapasitesine sahip. New York'ta yaşayan Suriye uzmanı Michael Weiss'a göre, Suriye hava taşıtları, askeri araçlar, hava savunma mekanizmaları, donanma, rejim binaları ve hatta Esad'ın sarayı dahi meşru hedef olabilir.

RUSYA- ABD KRİZİ

Washington'da en çok tartışılan bir başka konu ise, Amerikan ve müttefiklerinin saldırıları esnasında, Suriyeli isyancılar ile ne oranda senkronize çalışacakları. Bu saldırılar esnasında veya hemen sonra, Suriye rejimi kuvvetlerinin müdafaasız kaldığı dönemde, bu durumdan Suriyeli isyancıların ne kadar yararlanabilecekleri. Bu hafta Amerikan üst düzey diplomatları ile Rusya diplomatlarının buluşarak, Cenevre toplantıları üzerine yapacakları görüşme de iptal oldu. Bu durum da, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin, ABD'nin saldırıya hazır hale geçtikten sonra geldiği gergin durumu gösteriyor.

CAN KAYBI OLMAYACAK

Gerek ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, gerekse Beyaz Saray Milli Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Pazartesi gününden itibaren attıkları tweetlerde, Suriye'de meydana gelen kimyasal saldırıyı doğrudan Esad rejiminin yaptığını ve bundan sorumlu tutulacağını ifade etmeye başladı. ISW'nin çalışmasına göre sınırlı çaptaki hava saldırıları Suriye rejiminin hava savunma sistemi dışında hareket etme kabiliyetine sahip olduğundan, Amerikan personelinin can kaybı beklenmiyor. Washington'daki uzmanların ortak görüşü, Obama'nın Esad'ı devirme ve rejim değiştirme amaçlı olarak beklenen saldırıları yapmayacak olması. Washington Post gazetesine göre 48 saat sürmesi beklenen saldırılar sınırlı, cezalandırıcı şekilde, askeri ve özellikle kimyasal silah kullanma kabiliyetlerini azaltıcı şekilde yapılmaya hedefli olacak. Amerika'da önde çıkan Suriye uzmanlarından, Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Bölümü Direktörü Joshua Landis de sınırlı bir müdahalenin yapılacağı görüşünde.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER