ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Aralık 2014 Salı 12:15

"Suriyeli Peşmergeler" Şengal cephesinde

"Suriyeli Peşmergeler" Şengal cephesinde

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bir süredir askeri eğitime tabi tuttuğu "Suriyeli Peşmergeler", Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinde terör örgütü IŞİD'le çatışmalara girdi.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bir süredir askeri eğitime tabi tuttuğu "Suriyeli Peşmergeler", Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinde terör örgütü IŞİD'le çatışmalara girdi.  

IKBY'nin silahlı güçlerinin safında IŞİD militanlarıyla çatışan "Suriyeli Peşmergeler", Kürt bölgesinde "Rojavalı Peşmergeler" olarak adlandırılıyor. IKBY bayraklı üniformalarında da bu ibare yazılıyor. Irak'ta 3 bin "Suriyeli Peşmergenin" eğitildiği belirtiliyor. Bunlardan 300'ü, Peşmerge ile Sincar'da IŞİD militanlarıyla savaşıyorlar.  170'i en ön saflarda yer alırken, 130'u geri planda hizmet veriyor. 

 "Suriyeli Peşmergelerin", havan topu, doçka, katyuşa füzeleri, biksi gibi çeşitli silahları kullandıkları görüldü. Peşmergelerden Mehmet Reşit, yaptığı açıklamada, ilk defa Musul'un Zummar nahiyesindeki çatışmalara girdiklerini belirterek, "Şimdi de Rojavalı 300 Peşmergeolarak Sincar'da terör örgütü IŞİD militanlarıyla savaşıyoruz. Bundan sonra bize nerede görev verilirse orada savaşmaya hazırız" dedi. 

Barzani'nin talimatıyla kuruldu

"Rojavalı Peşmergeler" birlikleri, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla kurulmuştu. Birliğe alınan kişiler, Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) çatısı altındaki partilerden seçildi. Bu birlikler, Erbil ve Duhok'ta yeri açıklanmayan bölgelerde IKBY'nın silahlı güçleri tarafından sıkı bir askeri eğitimden geçirildi. 

PYD istemedi iddiası

Kürt kaynaklarından alınan bilgilere göre Barzani, 3 bin kişiden oluştuğu ifade edilen birliği, terör örgütü IŞİD'le savaşmak üzere Suriye'nin kuzeyine göndermek istiyordu. Ancak Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) kabul etmemesi nedeniyle birlik, Suriye'ye gidemedi. Suriye'ye geçemeyen "Rojavalı Peşmergeler", şimdilik IKBY'nin güvenlik güçlerine destek veriyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER