ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Ocak 2014 Çarşamba 13:42

Suriye'deki katliam uluslararası toplum için bir utançtır

Suriyedeki katliam uluslararası toplum için bir utançtır

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de yaşanan katliamın uluslararası toplum için utanç olduğunu söyledi.


Suriye sorununun çözümüne yönelik çabalar çerçevesinde düzenlenen Cenevre-2 Konferansı, 40'a yakın ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla İsviçre'de başladı.

Konferansta Türkiye'yi temsil eren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuşmasında, Suriye'de yaşananların uluslararası toplum için bir utanç olduğunu belirterek, "Suriye'de varil bombaları ve diğer yöntemlerle insanlar öldürülüyor. İşlenen suçlar cezasız kalmamalı" dedi.

Bakan Davutoğlu, Beşşar Esed ve yardımcılarının meşruiyetlerini yitirmiş kişiler olarak iktidarda kalmamaları gerektiğini belirtti.

Suriye'nin Suriyelilere ait olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, Suriye'yi daha parlak bir geleceğin beklediğini ifade ederek, Türkiye'nin bu süreçte Suriye halkının yanında olacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de insanlık dışı uygulamalara son verilmesi gerektiğini belirterek "Srebretintsa'da işlenen suçlar gibi Suriye'deki suçlara imza atanlar da adaletle yüzleşecek" dedi.

2 milyondan fazla Suriyelinin evlerini terk ederek bölge ülkelerde mülteci konumuna düştüklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin 700 bin Suriyeli kardeşine kucak açtığını ifade etti. Davutoğlu, "Bu açık kapı politikamızı evleri güvenli olana kadar devam ettireceğiz" dedi.

Milyonlarca Suriyelinin gıda ve ilaç gibi en temel gereksinimlerinden mahrum bırakıldığını, onbinlerce kişinin sistematik kuşatma altında ölümü beklemeye mahkum edildiğini kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Aç bırakma bir savaş silahı olarak kullanılıyor. Bu insanlık dışı uygulamalara acilen bir son verilmeli ve bunlar cezasız kalmamalı. BM tarafından belgelenen her türlü suç ve alçakça yapılmış insan hakları ihlalleri Suriye'de maalesef yakın geçmişe damgasını vurmuştur."

Davutoğlu, bu tür suçların aralıksız devam ettiğinin bildirildiğini, geçtiğimiz günlerde AA tarafından ortaya çıkarılan ve 11 bin kişinin öldürüldüğünü gösteren belgeler karşısında herkesin nutkunun tutulduğunu dile getirdi.

Sierre Leone'de rejim tarafından insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili kurulan özel mahkemeye savcının sunduğu rapordan alıntı yapan Davutoğlu, "Nuremberg'ten beri bu tür devlet destekli, sanayi makinesi benzeri, sistematik işkence ve katliamlar" görülmediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Bu acımasızlık açıkça insanlığa karşı suçtur ve savaş suçu işleyenler veya insanlığa karşı suç işleyenler hesap vermeli" dedi.

"Korkunç görüntüleri görmezden gelmek isteyenler olabilir" diyen Davutoğlu, 20 yıl önce Srebrestsa'daki katliamların da görmezden gelinmeye çalışıldığını hatırlattı. Davutoğlu, "Ancak bu görüntülerin hafızalarda ve vicdanlarda yarattığı etki silinemedi. Srebretintsa'da işlenen suçlar gibi Suriye'deki suçlara ve acımasızlıklara imza atanlar da adaletle yüzleşecekler" diye konuştu.

"Suriye'deki katliam uluslararası toplum için bir utançtır"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşananların uluslararası toplum için bir utanç olduğunu belirterek, "Suriye'de varil bombaları ve diğer yöntemlerle insanlar öldürülüyor. İşlenen suçlar cezasız kalmamalı" dedi.

Bakan Davutoğlu, Beşşar Esed ve yardımcılarının meşruiyetlerini yitirmiş kişiler olarak iktidarda kalmamaları gerektiğini belirtti.

Suriye'nin Suriyelilere ait olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, Suriye'yi daha parlak bir geleceğin beklediğini ifade ederek, Türkiye'nin bu süreçte Suriye halkının yanında olacağını bildirdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER