ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Eylül 2013 Salı 11:24

Suriye'de Kürt Devleti kuruluyor

Suriyede Kürt Devleti kuruluyor

PYD öncülüğünde bir araya gelen Kürt grupların bölgede özerkliğe gidecek ilk adımı atma kararı ve PYD'nin temsilcilik açma iddiasına cevap geldi.


Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'daki Kürt Yüksek Konseyi'nin bileşenleri bölgede geçici bir yönetim oluşması için hazırlanan projeyi imzaladı. Ankara temkinli. "Proje özerklik ilanının ön adımı ise kabul edilemez" mesajı veriliyor.

CNN Türk'e konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Bu tür ön dayatmalar geçiş sürecine uygun olmadığı gibi, ilave istikrarsızlık getirir" görüşünü savundu.
"Ama Suriye'de parlamento kurulana kadar sadece eğitim ve sağlık gibi günlük ihtiyaçları karşılamak için oluşturulan geçici yönetimler ise, bu bizim için anlaşılır" dediler.

PYD lideri Salih Müslim ve diğer Suriyeli Kürt partilerin temsilcileri ile geçen ağustos ayında İstanbul'da görüşmeler yapılmış, görüşmelerde yerel komiteler kurulması gündeme gelmişti.

Müslim, o görüşmede özerklik ya da bağımsızlık talepleri olmadığını vurgulamıştı.
Milliyet'in haberine göre, yetkililer, "PYD Ankara'da temsilcilik açmayı teklif edecek" iddiaları içinse "geçmiş görüşmelerde böyle bir teklif gündeme gelmiş değil.. Gelecek görüşmelerde dile getirilirse konuşulur" demekle yetindi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER