ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Mart 2014 Salı 10:21

Suriye'de esir askerler için takas

Suriyede esir askerler için takas

Halep'teki muhalif Tevhid Tugayı'nın çeşitli kentlerde çatışmalarda esir aldığı 34 Nusayri subay ve askere karşı, rejimin elindeki tutuklu kadınlarla takas edebilecekleri bildirildi.


Anadolu Ajansı ekibi, rejime karşı 3 yıldır mücadele eden Tevhid Tugayı'nın (Liva Tevhid) çatışmada esir aldığı askerlerle görüştü. Halep'te muhaliflerin kontrolü altındaki farklı bölgelerde tutulan esirler, AA aracılığıyla rejime mesaj gönderdi. Esaretten kurtulmak isteyen subay ve askerler, rejimin elindeki tutuklularla kendilerinin takas edilmesini istedi.

Kendilerine iyi davranıldığını ve durumlarının iyi olduğunu anlatan esirler, rejimin esir takası için harekete geçmesini beklediklerini söyledi.

"Takasta öncelik savaşan Suriyelilere verilmeliydi"

Halep'teki çatışmalarda Tevhid Tugayı'na esir düştüğünü belirten rejimin askerlerinden Ali Hasan, AA muhabirine "Biz sahada savaşıyorduk. Ön cephelerde hep biz vardık. Fakat muhalifler tarafından tutuklanan İranlı, Lübnanlı ve Rahibeler bizden önce takas edildiler. Öncelikli takas, sahada savaşan Suriyelilere verilmeliydi, İranlı, Lübnanlı ve rahibelere değil. Biz hala burada esir durumdayız. Rejim, bizim kurtarılmamızı istiyorsa esir takası için harekete geçmelidir" diye konuştu.

Hasan, "Biz mezhep diliyle konuşmak istemiyoruz. Her şeyden önce takasta, muhaliflerin elinde olan subay ve askere öncelik verilmeliydi. Şimdiye kadar canımız uğruna savaştığımız rejim, bizi bir an önce buradan kurtarmalıdır. " dedi.

"Ülkede şerefli insanlar kalmışsa..."

Muhaliflere esir düşmeden önce Rakka'daki Siyasi Güvenlik Büro'da çalıştığını anlatan Mahmud Salim Muhammed, "Aileme mesajım şudur: Ben iyiyim, İnşallah yakında bir araya gelmeyi temenni ediyorum" dedi.

Şam yönetimine takasla çıkarılmadığı için sitemde bulunan Muhammed, "Bizi ancak buradan Allah çıkartır. Eğer bu ülkede şerefli insanlar kalmışsa bu tutukluların durumuna bakarak takasla bir şeyler yaparlar. Biz bir yıl iki ay rejim için muhaliflerle sahada çarpıştık. Hepimiz rejimin askerleriydik. Neden şimdi rejim bize sahip çıkmıyor?" diye konuştu.

Munşa Piyade Okulundaki çatışmalarda Tevhid Tugayı'na esir düşen Ala Suheyl Nakit, "Piyade okulundaki çatışmada muhaliflere esir düştüm. Çatışmada birçok yerimden yaralandım. O zaman sağlık durumun çok kötüydü. Muhaliflerin yardımıyla tedavi edilerek sağlığıma kavuştum" dedi.

"Ailemden ve yetkililerden buradan çıkmam için yardım istiyorum" diyen Nakit, "Buradan annem ve kardeşlerime selam gönderiyorum" ifadelerini kullandı.

"Takasa hazırız"

Halep'teki Tevhid Tugayı Basın Sözcüsü Salih Anadani de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tevhid Tugayı'nın kuzey bölgesinde çeşitli kentlerde esir aldığı 34 Nusayri subay ve askeri rejimin elindeki tutuklu kadınlarla takas edebileceklerini söyledi.

Muhaliflerin elindeki Nusayri esirlerin durumlarının iyi olduğunu bildiren Anadani, "Elimizdeki esirleri rejimin elinde tutuklu olan kadınlarla takas yapmak istiyoruz. Bizden çok esirler bunu istiyor" dedi.

Rejimden bu konuda cevap beklediklerini kaydeden Anadani, "Esed, kendi mezhebinde olanlara değer vermeyip, İranlı ve Lübnanlılara değer vererek, birçok takas gerçekleştirdi" sözlerine yer verdi.

Daha önce de takas yapılmıştı

Şam'ın Malule beldesinde muhalifler tarafından alıkonulan rahibeler, geçen hafta Katar'ın arabuluculuğu ile muhalif 153 kadın esir ile takas edilmişti.

Halep'in kuzeyinde Asifet El Şemel Tugayı (Kuzey Kasırgası) tarafından alıkonulan 9 Lübnanlı hacı, yine rejimin elindeki esirlerle takas edilerek kurtarılmıştı.

Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğu ile Suriyeli muhaliflerin rehit tuttuğu 48 İranlıya karşılık Esed rejiminin elindeki 2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılmıştı.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER