ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Mart 2013 Cumartesi 20:46

Suriye'de, bombaların gölgesinde 'şark çıbanı' ile mücadele

Suriye'de iç savaş yüzünden zor günler geçiren halk, şimdi de ‘şark çıbanı’ hastalığıyla boğuşuyor



Tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğuran hastalık , en çok çocuk ve kadınlarda görülüyor. Başta Halep olmak üzere ülkenin bir çok bölgesinde tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtilen hastalıkla halk, kendi imkanları ile mücadele etmeye çalışıyor.
Savaş sebebiyle birçok cesedin sokaklardan alınamadığı, her tarafın haber olduğu, temizlik ve hijyenin sağlanmadığı sokaklarda şark çıbanı (leishmania) ülkede salgın halini aldı. Başta el ve yüzlerde olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde çıkan çıbanlar ile oluşan hastalığın, oranının ciddi boyutlara ulaştığı belirtiliyor. Kansızlık, iç organlarda büyüme, kemik iliği tutulumu, solunum yetmezliği gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalık tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Muhaliflerin ise şark çıbanının tedavisi için, Türkiye'den acilen 10 bin kutu ‘glucantin' ilacı istediği, ancak, stoklarda bulunmadığı için bu talebin karşılanamadığı kaydedildi.
Öte yandan Halep'te halk hastalık ile kendi imkanları ile mücadele etmeye çalışıyor. Sokaklarda hastalığın en büyük sebeplerinden biri olarak gösterile haşere ve sinekler ile mücadele konusunda, ilaçlama başlatıldı. Kamyonetlerin arkasına bağlanan sistemle, çöplük ve sokaklar dezenfekte edilirken, hastalığa yakalanan kadın ve çocuklar aşılanıyor.
Halep'teki sağlık merkezine şark çıbanı hastalığı şikayetiyle günde 200 ile 250 kişi arasında hasta geliyor. Hastaların yüzde 50'sinin çocukların oluşturduğu ifade edilerek, halk sineklerin olduğu yerlerde bulunmamaları yönünde uyarılıyor.
İlaçlama ve dezenfekte yapan Muhammed isimli Halep’li , durumun çok vahim olduğunu söyledi. Muhammed kendi imkanları ile çevreyi dezenfekte etmeye çalıştıklarını ifade ederek, yaz ayının gelmesi ile birlikte haşerelerin artacağına dikkat çekti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER