ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2014 Cumartesi 08:26

Stroh "Gazir Halısı"nın kesinlikle bir mesaj olmadığını söyledi

Stroh "Gazir Halısı"nın kesinlikle bir mesaj olmadığını söyledi

Mark Stroh, Ermeniler'in 1915 yılı olaylarının simgesi olarak gördüğü "Gazir Halısı"nın Beyaz Saray'da sergilenecek olmasının "kesinlikle bir mesaj gönderme anlamı taşımadığını" söyledi.


 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mark Stroh, Ermeniler'in 1915 yılı olaylarının simgesi olarak gördüğü "Gazir Halısı"nın Beyaz Saray'da sergilenecek olmasının "kesinlikle bir mesaj gönderme anlamı taşımadığını" söyledi.

Beyaz Saray, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının simgesi olarak gördüğü "Gazir Halısı"nı, 18-23 Kasım tarihleri arasında Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi'nde, "ABD'ye Teşekkür: Yurt dışındaki Amerikan Cömertliğinin Minnettarlığı Olarak Başkanlara Üç Hediye" başlıklı bir sergide, iki diğer eserle birlikte teşhir edeceğini duyurmuştu.

Halının, Ermeniler'in, 1915 yılı olaylarının 100. yılı olan 2015 için yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğü bir dönemde sergiye açılacak olması dikkati çekmişti.

HALI KATİYEN BİR MESAJ AMACI TAŞIMIYOR

Ancak,  Stroh, halının sergilenmesine bir süredir karar verdiklerini belirterek, "Halı önemli bir tarihi eser. Bir süredir halıyı en iyi nasıl sergileyebileceğimizi araştırıyorduk" ifadesini kullandı.

"Halının zamanlamasının katiyen bir mesaj iletme amacı taşımadığına" işaret eden Stroh, halının Beyaz Saray koleksiyonunun kurallarına ve tarihi önemine uygun şekilde sergilenmesini taahhüt ettiklerini ifade ederek, "Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi'nde sergilemenin de bu kriterlere uyduğuna karar verildi. Merkez iki yıldır tadilattaydı ve eylül ayında tekrar faaliyete başladı. Dolayısıyla, serginin planlanması ve organizasyonuyla da kasım ayı en erken tarih olarak belirlendi" diye konuştu.

Sergide, "Gazir Halısı"nın yanı sıra, 1930'da dönemin ABD Başkanı Hoover'a gönderilen bir Fransız vazosu ile Japonya'daki 2010 deprem ve tsunami felaketinden sonra Japon halkı tarafından Obama'ya gönderilen şeffaf plastik içindeki çiçekler de teşhire sunulacak.

Bir soru üzerine, "ABD'ye Teşekkür: Yurt dışındaki Amerikan Cömertliğinin Minnettarlığı Olarak Başkanlara Üç Hediye" başlıklı serginin her yıl yapılan bir sergi olmadığını ifade eden Stroh, sergideki üç eserin, "Özellikle ABD'nin yabancı yardımlarına uluslararası minnettarlığın dikkate değer sembolü olmaları nedeniyle seçildiğini, üç eserin de sanatsal öneme sahip olduğunu ve bir arada artistik stil, zaman ve coğrafya çeşitliliğini temsil ettiğini" bildirdi.

Beyaz Saray, "Ermeni Yetim Halısı" olarak da bilinen halının, 1925 yılında, Amerikan halkı tarafından yerlerinden edilen Ermeni yetimler için sağlanan insani yardımın tanınması amacıyla Başkan Coolidge'e sunulduğunu ve Cennet Bahçesi'ni tasvir eden 3,5x5,8 metre boyutlarındaki halının 4 milyon ilmek içerdiği ve 18 ayda tamamlanabildiğini" belirtmişti.

Başkan Coolidge'in 1929'da görev süresi sona erdiğinde onun kişisel eşyası olarak saraydan çıkan, ancak ailesinin hediyesi olarak 1982'de Beyaz Saray'a dönen halı, o dönemden bu yana iki kere sergilenmişti.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER