ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 18:14

STK’lar Türkçe erozyonuna 'dur' dedi


Almanya’da Türkçe erozyonunun önüne geçmek için Türk STK’ları ve medyası Ana Dil Türkçe Koordinasyon Kurulu’nu kurdu. Yeni nesillerin kendini Türkçe ifade edememesinin yanı sıra Türkçe derslerinin de alarm vermesi karşısında birlik olan kuruluşlar, Türkçenin korunup geliştirilmesi için projeler yürütecek.

TAG, yaklaşık 1.5 yıl önce tüm büyük Türk STK’larının katımıyla oluşturulan ve geçen yıl 31 Mart’taki Türkçe Çalıştayı’nda gerçekleştiren ‘Türkçem, Ana dilim, Geleceğim’ platformunun temelleri üzerine inşa edildi.

ALMANYA MÜSLÜMANLAR KOORDİNASYON KONSEYİ MODEL ALINDI

Ana Dil Türkçe Koordinasyon Kurulu’nun kurulmasında işleyiş olarak kısmen dini kuruluşlar arasında 2007 yılında kurulan ortak çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) model alındı. Öncelikle farkındalık oluşturmayı hedefleyen TAG, anadil Türkçenin önemi ve yaşanmakta olan erozyon konusunda aileleri bilinçlendirecek, Türkçenin korunup geliştirilmesi için projeler yürütecek.

TÜRKÇEYİ DÜŞÜNEN HERKESE KAPI AÇIK

TAG’ı oluşturan kurumlar, Türkçe konusunda çalışma yapan tüm kurumlara kapılarının açık olduğunun altı çizdi. Kurumsallaşma için uzun süredir yapılan toplantıların sonuncusu geçen akşam DİTİB genel merkezinde yapıldı.

Toplantıyı organize eden DİTİB’den Rafet Öztürk, “Kuruluştan önce tüm STK başkanlarımızla görüştük. TAG, tamamen sivil ve bağımsız bir kurumdur. Türkçe konusunda çalışma yapan tüm STK’lara kapısı açıktır.” dedi.

DİLİNİ KAYBEDEN HER ŞEYİNİ KAYBEDER

ATİB’den Mahmut Aşkar ise “Bu coğrafyada dili kaybederseniz herşeyi, dininizi de kaybedersiniz. Çok kritik bir noktadayız.” diyerek gelinen durumu özetlerken, VIKZ’den Erol Pürlü, bilimsel araştırmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Pürlü, Türkçe dilinin diğer diller ile eşit değer görmesi gerektiğini vurguladı.

IGMG’den Ramazan Başlık kurumun ciddi bir kurum olmasının önemine işaret ederek “Bu çalışmalar akademik seviyede yürütülmeli, aramızda akademisyenler olmalı.” dedi.

UETD’den Asiye Bilgin de, “Anadil konusunu erteleme, önemsememe gibi bir lüksümüz olamaz. Almanya’da yetişen yeni neslin geleceği söz konusu.” açıklamasını yaptı.

TAG ilk çalışmasını ise 6 Nisan’da gerçekleştiriyor. Kuruluş, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD)’nin 6 Nisan’da Köln’de gerçekleştireceği Türkçe değerlendirme ve fikir alış verişi çalıştayına katkıda bulunacak.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER