ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2013 Çarşamba 13:26

'Snowden var' diye uçağı indirildi

Snowden var diye uçağı indirildi

"Snowden uçakta" iddiası Cumhurbaşkanı Morales' in uçağına zorunlu iniş yaptırdı.


ABD'nin casuslukla suçladığı  ve ABD’nin yürüttüğü gizli dinleme skandalını ortaya çıkaran CIA çalışanı Edward Snowden'in içinde olduğu iddiasıyla Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales' in uçağı, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya zorunlu iniş yaptı.

Moskova'da katıldığı bir konferanstan dönen Morales' in uçağı Fransa ve Portekiz'in hava sahalarında uçuş izni vermemesi üzerine Viyana Schwechat Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı.

Morales bir haftadan fazladır Moskova'daki Şeremetyova Havalimanı transit bölgedeki kapsül otelde kalıyor. Snowden’ın uçağın içinde olduğu iddiası Avusturya Devlet Televizyonu tarafından dile getirilirken, ilerleyen saatlerde dünyanın gündemini değiştiren eski CIA çalışanının uçakta olmadığı anlaşıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Snowden’ın Viyana'da olmadığı bilgisini doğruladı.

Bolivya Savunma Bakanı Ruben Saavedra, Venezuella basınına Fransa, Portekiz, İtalya ve İspanya'nın kendilerine hava sahasını kullandırmadığını açıkladı. Saavedra, uçağın Fransa hava sahası üzerinden uçup Lizbon'a iniş planladığını, ancak uçuş sırasında kendilerine uçuş hakkı verilmeyeceğinin bildirildiği için Viyana’ya zorunlu indiklerini bildirdi. Bolivya Dışişleri Bakanı Elias Jaua, yaşanan olay ile cumhurbaşkanlarının dokunulmazlığı ilkesinin yaralandığını açıklayarak yaşananları kınadıklarını açıkladı.

Gelişmeler üzerine Güney Amerika Uluslar Topluluğu, Cumhurbaşkanı Morales' e yapılan bu uygulama üzerine birçok Avrupa ülkesini protesto etti.

2010 yılında AB’nin diplomatik yazışmalarını yayımlayarak benzer bir şekilde Washington’ı zora sokan Wikileaks internet sitesine göre Snowden, Brezilya, Bolivya, Çin, Küba, Ekvador, Fransa, İzlanda, Hindistan, İtalya, İrlanda, Hollanda, Nikaragua ve Venezuela’nın da aralarında bulunduğu 21 ülkeye sığınma talebinde bulundu. Hindistan, Polonya ve Finlandiya olumsuz cevap verdi. Almanya, Norveç, Avusturya, Polonya, Finlandiya, İsviçre ve İspanya da sadece kendi topraklarında yapılan siyasi sığınma taleplerine olumlu cevap verebileceklerini açıkladı. Snowden’la Moskova’da temasa geçen Ekvador, siyasi sığınma konusunda karışık sinyaller verirken, Çin Dışişleri Bakanlığı ise Snowden’ın başvurusu ile ilgili bilgileri olmadığını açıkladı.

UÇUŞ İZNİ ÇIKTI

Eski CIA ajanı Snowden'in uçağında olduğu iddiası ile 13 saattir Viyana'da mahsur kalan Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales'in uçağı için uçuş izni çıktı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı saatler sonra Morales'in uçağının Kanarya Adaları'nda ikmal yapması için izin verildiğini açıkladı.

Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales, Moskova'da katıldığı bir konferanstan dönüşü sırasında Edward Snowden'ın uçakta olduğu iddiasıyla Fransa ve Portekiz'in hava sahalarında uçuş izni vermemesi üzerine Viyana Schwechat Havaalanı'na zorunlu iniş yapmıştı.

BOLİVYA: UÇAĞIN ARANMASI KARARI ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ

Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Llorentty Solíz ise Morales'in uçağının aranması talimatının ABD'den geldiğine şüphe olmadığını belirtti ve Avusturya'nın bu kararını uluslararası hukukun ihlali ve bir saldırı olarak gördüklerini söyledi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER