ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Nisan 2013 Cuma 11:57

Sırbistan'dan tarihi özür

Sırbistandan tarihi özür

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Srebrenitsa'da yaşananlardan dolayı Sırbistan adına özür diledi.


Bosna Hersek devlet televizyonu BHT'ye konuk olan Nikoliç, Srebrenitsa'da yaşanan olaylarla ilgili, "Diz çöküyorum ve Srebrenitsa'da yaşanan zulümden dolayı Sırbistan adına af diliyorum. Devletim ve halkım adına bazı kişilerin yaptığı zulümden dolayı özür diliyorum" dedi.

Nikoliç ayırca, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteten biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırplar'ın da kendisinin gözünde "Bosnalı" olduğunu söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, daha önce yaptığı bir açıklamada da 1995 yılı Temmuz ayında, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Sırp askerlerinin soykırım suçu işlemediğini, sadece bazı Sırplar'ın savaş suçu işlediğini öne sürmüştü.

Öte yandan, 2010 yılında Sırbistan Parlamentosu, "Srebrenitsa'da yaşanan katliamı" kınayan karar almış, dönemin Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de 11 Temmuz 2010'da Srebrenitsa'da düzenlenen soykırımı anma törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katılmış ve yaşanan acı olaylardan dolayı özür dilemişti.

TANSIYONUN DÜŞMESiNE KATKI SAĞLAYACAK

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç, yaptığı yazılı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in, Srebrenitsa'da yaşananlardan dolayı özür dilemesine ilişkin, "Açıklama, Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkileri iyileştirip, tansiyonun düşmesine katkı sağlayacak" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER