ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ekim 2014 Cuma 17:38

Sırbistan ile Arnavutluk arasında gerilim yükseldi

Sırbistan ile Arnavutluk arasında gerilim yükseldi

Sırbistan ile Arnavutluk arasında oynanan ve çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen futbol maçının ardından bölgedeki gerilim devam ediyor.


Ülkenin kuzey bölgesindeki Novi Sad ve Vrşats kentlerinde Arnavutlara ait bazı işyerlerin tahrip edildiği bildirildi.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı tarafından  verilen bilgiye göre, ülkenin kuzeyinde yer alan Voyvodina eyaletinde bulunan en büyük kent Novi Sad ile Vrşats'da bazı işyerlerine saldırılar düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı, Novi Sad'da saldırılan 2 işyerinden birinin ateşe verildiği, diğerinin ise camlarının kırıldığı, olaylara karıştığı düşünülen bir kişinin gözaltına alındığı bildirdi.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Aleksandar Nikoliç ise gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin farklı din ve milliyetlere yönelik nefretin yayılmasına müsaade etmeyeceğini belirterek, Arnavutlar'a ait işyerlerine saldıran herkesin yasalar gereği gerekli cezalara çarptırılacağını söyledi.

Nikoliç, ''Bakanlık, Arnavutlar'a ait işyerlerine saldırılar düzenleyenlerin kimlik tespiti konusunda çalışmalar yürütüyor. Bir kişi de bu bağlamda gözaltına alındı. Talihsiz o maçın ardından çıkan olayların büyümemesi için herşeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Sirbistan İslam Birliği saldırıları kınadı 

Sırbistan İslam Birliği (İZS) yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki birkaç şehirde düzenlenen saldırıları kınadı.

Açıklamada, ''Bir grup holiganların ülkemizin kuzeyindeki şehirlerde düzenlediği vahşi saldırıları şiddetle kınıyoruz. Sırbistan'daki dürüst ve ülkesine sadık müslüman vatandaşlarımıza düzenlenen bütün saldırıları kınamakla birlikte bu tip davranışların durduruluması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bu kınamaya Sırp Ortodoks Kilisesi ve tüm vatandaşları katılmalaya davet ediyoruz. Devlet kurumlarını ise ülkede yaşayan ve ırkı, dini ve milliyeti önemsemeden herkesi korumaya çağırıyoruz'' ifadesine yer verildi. 

Dün yaşananlar 

Sırbistan'ın kuzeyindeki Sombor şehrinde, Arnavut vatandaşlara ait bir fırın önceki gece yarısından sonra ateşe verildi. 

Sombor Belediyesinden yapılan açıklamada, eylemin kınandığı bildirilerek, gerek fırın sahibi gerekse polisle sürekli irtibatta oldukları kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Sombor'un farklı etnik gruplardan insanların yaşadığı, hoşgörü geleneğine sahip bir şehir olduğu belirtilerek, ne pahasına olursa olsun bu zenginliğin korunacağı vurgulandı.

"İki Kardeş" isimli fırın yedi yıl önce de benzer bir eyleme maruz kalmıştı. Şehirde kimi zaman yapılan farklı organizasyonlarda, halkın Arnavutlara ait fırınlardan alışveriş yapmaması için bedava ekmek dağıtıldığı da biliniyor.

Karadağ'da büyükelçilik binasına saldırı

Olaylı maçın etkisi bir diğer bölge ülkesi Karadağ'da da hissedildi.

Başkent Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi kasabasında biri Karadağlı, diğer Arnavut iki öğrencinin kavgasının ardından, önceki gece de Arnavutluk'un Podgoritsa Büyükelçiliği'nin camlarının kırıldığı bildirildi.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER