ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Nisan 2013 Pazar 18:13

Şimşek, Kahire’de nikah şahidi oldu

Şimşek, Kahirede nikah şahidi oldu


Mısır’da temaslarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nikah töreninde şahitlik yaptı. Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ile birlikte Kahire’deki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde görevli öğretmenler Müfidenur Malas ve Selçuk Kayhan’ın nikah töreninde şahitlik yapan Şimşek, evlenen çiftlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuk yapın nasihatını hatırlattı.

Büyükelçilik konutundaki törende evlilik cüzdanını Malas’a veren Şimşek, Türkiye’de nüfus artış hızının hızla düştüğüne vurgu yaparak, gençlerin Başbakan’ın nasihatını göz ardı etmemelerini istedi.

Konutta Kahire’de yerleşik Türklerle de bir araya gelen Şimşek, işadamlarının sorunlarını ve projelerini dinledi. Burada kısa bir konuşma yapan Şimşek, Türkiye’nin yurt dışında 30 noktada Yunus Emre Kültür merkezleri açarak eşine az rastlanır bir başarıya imza attığını söyledi.

Daha sonra Mısır Maliye Bakanı El Mursi El Seyid Hicazi ile bir araya gelen Şimşek, Türk şirketlerinin Mısır’da karşılaştığı sorunları ve muhtemel işbirliği imkanlarını masaya yatırdı.

Türk işadamları Mısır hükümetinin gittikçe artan bütçe açığını kapatmak amacıyla gümrük vergilerinde gerçekleştirdiği vergi artırımlarından en fazla Türk şirketlerinin etkilendiğini belirterek, konuya çözüm bulunmasını talep ediyor. Türk şirketleri, yapılan ihaleleri ‘görünmez ellerin’ devreye girmesinden dolayı alamadıklarını belirterek Türk hükümetinden yardım istiyor.

Türkiye’nin dış ticaretini en hızlı artırdığı ülkeler arasında yer alan Mısır’la geçtiğimiz yıl yapılan ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak Mısır’a yapılan ihracat kalemlerinin belli ürünlerde toplanması, bu ülkeyi Türk şirketleri için riskli kılıyor.

Ekonomik krizle boğuşan Mısır’a 2 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunan Türkiye, 1 milyar doları daha önce Mısır Merkez Bankası’na yatırmış, geri kalan 1 milyar doların ise Türkiye’den ithal edilecek yatırım ve alt yapı malzemelerinde kullanılmasını istiyor.

Şimşek, ziyaretinin son durağında ise Kahire’deki Uluslararası Selahattin Türk Okulu’nu ziyaret ederek Genel Müdür Şevket Şimşek’ten bilgi aldı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER