ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Aralık 2014 Çarşamba 14:13

Rusya’ya Alman darbesi

Rusyaya Alman darbesi

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı başlattığı ekonomik yaptırımlar her kesimi vurmaya başladı.


Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı başlattığı ekonomik yaptırımlar her kesimi vurmaya başladı. Rusların ambargo yüzünden alım gücü zayıflarken, Almanların Rusya’ya ihracatında yüzde 20’lik bir düşüşün yaşandığı açıklandı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin ardından Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlar her iki tarafı da vurmaya başladı. Alman Ticaret Dış Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Volker Treier, 2015 yılı için Rusya’ya düşünülen yatırımların askıya alındığını ve var olan otomobil fabrikalarında ise kısa dönem çalışma şekline gidildiğini açıkladı.

Sanayi ürünlerinde yüzde 20’lik bir düşüş yaşandığını belirten Treier, “Rus halkının alım gücünün düşmesiyle birlikte Rus halkının alışveriş yapamayacağını ve Rusya’ya yapılacak yatırımları da donma noktasına getirecektir. Yaptırımların başladığı andan bugüne kadara yüzde 15 oranında değer kaybetmesi ve Euro’nun yükselme karışında var olan mevcut ihracatın bile sıkıntılı aylar göreceğini tahmin etmekteyiz” dedi.

Petrol fiyatlarının düşmesi, petrol ihraç eden ülkeleri de etkilemesinde Rusya’ya negatif etkisinin küçümsenmeyecek kadar olacağının tahmin edildiğini belirten Alman Dış Ticaret Odası Başkanı Volker Treier, "Rusya ile AB ülkeleri arasındaki yaptırımların her iki kesimi de etkileyeceği ortadır. Daha önemli olan ise belirsizliktir" diye konuştu.

Öte yandan batının yaptırım baskısı altındaki Rusya Merkez Bankası, rublenin dolar karşısındaki sert düşüşünü durdurmak için gösterge faiz oranını yüzde 17’ye çıkardı. Son zamanlarda yoğun satış baskısı altında kalan ruble, Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrasında toparlandı. Rusya Merkez Bankası faiz oranlarının yükseltilmesiyle ilgi olarak yapılan açıklamada, "kurdaki sert düşüş ve enflasyon riskini önlemek için faizlerin artırıldığı" vurgulandı.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER