ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 16:59

Rusya, ABD'nin füze sistemlerine karşılık verebilir

Rusya, ABDnin füze sistemlerine karşılık verebilir

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "ABD, Avrupa'da füze savunma sistemleri kuracak. Rusya olarak karşılık vermemiz gerekebilir"


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin AB ülkelerinde kurmayı planladığı füze savunma sistemleriyle ilgili, "Sürecin bir aşamasında Rusya olarak karşılık vermemiz gerekebilir" dedi. 

Lavrov, Rusya'nın RIA ajansına çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu. 

ABD'nin Rusya'yı 1987'de Sovyetler Birliği ve ABD arasında imzalanan "orta ve yakın mesafeli füzelerin imhasına yönelik anlaşma"yı ihlal ettiği gerekçesiyle temmuzda suçladığını hatırlatan Lavrov, Washington yönetiminin bu suçlamaları bugüne kadar kanıtlayamadığını bildirdi.

ABD'nin 2015'te AB ülkelerinde füze savunma sistemi kuracağını hatırlatan Lavrov, bunun bahsi geçen anlaşmaya aykırı olduğunu, bu durumdan rahatsız olduklarını ve önlem almak zorunda kalacaklarını söyledi. Lavrov, "Bu sürecin bir aşamasında Rusya olarak karşılık vermemiz gerekebilir" diye konuştu. 

NATO ile ilişkilere de değinen Rus bakan, "Rusya ve NATO ilişkilerinde Soğuk Savaş sonrasındaki en ciddi kriz yaşanıyor. NATO, Rusya sınırında askeri gücünü pekiştirerek ülkemizi abluka altına alma politikası yürütüyor ve bu düşmanca bir tutumdur" ifadesini kullandı. 

Ortadoğu konusunda ABD ile görüş ayrılıklarının giderek daha da derinleştiğini söyleyen Lavrov, şunları kaydetti:

"IŞİD'e karşı ortak mücadele çağrıları, Rusya'yı IŞİD ile aynı şekilde tehdit unsuru olarak algıladıkları için inandırıcı gözükmüyor. Görüş ayrılığı yaşadığımız bir konu da Suriye sorununun çözümü için Esed ile işbirliği yapılmasını önermemiz. ABD bunu kabul etmiyor. Ayrıca İran yanlısı bir tutum sergiliyoruz ve İran-ABD ilişkilerinin düzelmesini Ortadoğu'nun istikrarı için gerekli olduğunu düşünüyoruz."

Lavrov, AB ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara hakkında da karşı taraf sağduyulu ve uzlaşmacı tavır almadığı sürece Rusya olarak yaptırımların kalkması için herhangi bir istekte bulunmayacaklarını bildirdi. AB-Rusya ilişkilerinin normalleşmesinin Ukrayna'da istikrarın sağlanmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Lavrov, bu konuda AGİT gözlemcilerinden daha fazla şey beklediklerini belirtti. 

Kiev yönetimi ve ayrılıkçılar arasında anlaşma sağlandığı taktirde ülkenin kalkınması için yardımcı olacaklarını ifade eden Sergey Lavrov, "Ukrayna sorunu çözülmeden AB ile ilişkilerimizin düzelmesi zor gözüküyor. Doğu ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştireceğiz. Gümrük ve Avrasya birliklerine önem vereceğiz" dedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER