ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Ekim 2014 Cumartesi 14:55

Rusya, ABD’nin diyalog başlatmamasına tepkili

Rusya, ABDnin diyalog başlatmamasına tepkili

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Suriye’de diyalog sürecinin yeniden başlatılması ile ilgili önerilerine ABD’nin şimdiye kadar olumlu cevap vermediğini söyledi.


Interfax’a değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, “Biz Suriye’de diyalogun kurulması için bir çok kez çağrıda bulunduk. Amerikalı ortaklarımızdan bu konuda olumlu bir cevap alamadık. Biz BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın çalışmaları ile değişmesini ümit ediyoruz.” dedi.

Yakın gelecekte Rusya-ABD-BM üçlüsünün Suriye konusunda herhangi bir görüşme planı olmadığını ifade eden Rus diplomat, Suriye’de tüm tarafların ve bölgede anahtar ülkelerin dahil olduğu diyalog sürecinin başlatılmasını istedi.

Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın 20-21 Ekim tarihlerinde Moskova’da temaslarda bulunacağı bilgisini paylaşan Gatilov, “Bölgede önemli ziyaretler sonrası Moskova’ya gelecek. Biz burada yeni düşüncelerin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Ümit ederiz ki, aylardır tıkanan siyasi müzakere süreci yeniden başlar.” temennisinde bulundu.

Suriye lideri Beşşar Esed yönetiminin dış müdahale ile devrilmesine karşı çıkan Moskova, IŞİD terör örgütü ile mücadelede de Şam yönetiminden izin alınmasının şart olduğunu savunuyor.

Türkiye ve diğer bazı ülkeleri terörle mücadele kisvesi altında Esed rejimini devirme girişiminde bulunmamaları konusunda uyaran Moskova, Suriye-Türkiye sınırında tampon bölge oluşumuna sadece BM Güvenlik Konseyi’nin karar verebileceğini belirtiyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER