ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2014 Perşembe 13:52

Rusya, 3,5 milyar dolarlık silah verecek

Rusya, 3,5 milyar dolarlık silah verecek

Rusya, Mısır’a 3,5 milyar dolarlık silah verecek


Rusya, Mısır’la mutabakata vardığı 3,5 milyar dolarlık silah satış anlaşmasını yerine getirecek. Rusya Federal Askeri-Teknoloji Servis Başkanı Aleksandr Fomin, Mısır’la imzalanan anlaşma çerçevesinde tüm sevkiyatın yapılacağını söyledi.

Rusya ve Mısır arasında silah satışı 30 yıllık aranın ardından yeniden başladı. Mısır’da iktidara gelen Abdülfettah El-Sisi Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelmiş, askeri işbirliği ve silah satışı konusunda mutabakata varmıştı.

Mısır’ın Rusya’dan alacağı silahın 2 milyar dolarlık kısmının Suudi Arabistan tarafından finanse edileceği iddia edilmişti.

Mısır askeri uzmanı Hossam Süveylam’a göre, Mısır, Rusya’dan Kornet tip güdümlü tanksavar füze sistemleri, Tor-M1 hava savunma sistemleri, Mi-8 ve Mi-17 helikopterler ve Mikoyan MiG 29 savaş uçakları alacak.

Rus kaynaklara göre, Mısır MiG-35 savaş uçakları, S-300, S-400, Buk-M2E ve Tor-M2E, dizel denizaltılar ve diğer silahları da almak istiyor.

Rusya’ya yönelik Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara rağmen, silah satış anlaşmalarından kaynaklanan tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiklerini kaydeden Fomin, “Portföyümüz bugün itibari ile 48 milyar dolara ulaştı. Bu yaşayan bir canlı gibi. Sporcu gibi her gün antrenmanlarımızı yapmalıyız ve yeni rekorlar denemeliyiz. Yeni kontratlar listeye her gün ekleniyor.” dedi.

Rusya, Mısır’ın yanı sıra Irak, Suriye ve Libya ile de silah satış anlaşmaları imzalayarak Ortadoğu’daki etkinliğini artırıyor. Rusya’nın silah ihracatında Çin ve Hindistan en büyük paya sahip.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER