ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Mart 2013 Cumartesi 13:39

Rus basınından Kore açıklaması


Rus basını, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye yönelik ‘savaş durumu’ ile ilgili açıklamalarının uluslar arası basında yanlış yorumlandığını yazdı.
Uluslar arası basında yer alan haberlerde, Kuzey Kore haber ajansı KCNA’da Güney Kore ile ‘savaş durumuna’ gelindiği ve Güney Kore ile ilgili tüm münasebetlerin savaş yönetmeliğine göre düzenleneceği açıklamaların bulunduğu belirtildi.
Rus basını, Kuzey Kore’den yapılan açıklamaların bu şekilde olmadığı, ‘kendisine yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda’ şartının bulunduğuna dikkat çekti. Kuzey Kore açıklamasında, “Güney’den herhangi bir saldırı olması durumunda, tüm münasebetler savaş yönetmeliğine göre düzenlenir… Kuzey ve Güney Kore ilişkileri savaş durumunda olur.” uyarısına yer verdi.

Rusya ise son yapılan açıklamalar çerçevesinde tüm tarafları itidalli olmaya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Grigori Logvinov Interfax’a yaptığı değerlendirmede, “Tüm tarafların dönüşü mümkün olmayan sınırı geçmeden daha sorumlu ve itidalli olmasını bekliyoruz. Doğu sınırımızda tansiyon yükselirken, kayıtsız kalamayız.” ifadelerini kullandı.

Kuzey ve Güney Kore teknik olarak barış durumunda değil. 1953 Kore Savaşı’ndan bu yana barış anlaşması henüz imzalanmadı. İki ülke arasındaki çatışma bölgesi dünyada en ağır silahlanmanın olduğu alan.
ABD ve Güney Kore, 11 Mart’ta 10 bin Güney Kore askeri ve 3500 Amerikan askerinin katılımı ile geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirdi. Pyongyang yönetimi de ABD’yi hedef alan tehditkar açıklamalar yapmaya başladı. ABD’nin Perşembe günü Güney Kore hava sahasında 2 adet stratejik B-2 bombardıman uçaklarını uçurması Kuzeyi endişelendirdi. Kuzey Kore de stratejik roketlerini Güney Kore ve ABD hedeflerine yönelttiği açıklamasında bulundu.

Rus basını Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın, ismi açıklanmayan bir askeri yetkilinin Kuzey Kore askeri birliklerinde herhangi anormal bir hareketlenme olmadığı bilgisini verdiğine dikkat çekti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER