ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 11:43

Rumlar'dan Türkiye'ye şartlı çağrı


Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Ankara’ya, Güney Kıbrıs’ın, NATO’nun ortaklık programı olan Barış İçin Ortaklık’a katılımına itiraz etmemesi karşılığında Rum Yönetiminin de Türkiye’nin Avrupa Ortak Dış Siyaset ve Savunma Politikası ile anlaşmasını daha fazla engellememesi önerisinde bulundu.

Rum Haravgi gazetesi, Kasulidis’in, Türkiye’ye bu teklifini, “Der Spiegel”e verdiği söyleşide dile getirdiğini, röportajın da bugün yayınlanacağını yazdı.

Gazete, “Yine, Maraş’ın yasal sakinlerine iadesi karşılığında Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Türklerin Mağusa Limanı üzerinden Avrupa Birliği Ülkeleri ile doğrudan ticaretini kolaylaştırması öneriliyor. Kasulidis’e göre bu, Kıbrıs müzakerelerinde gerçek bir fırsat olabilmesi için bir güven jesti olacak." ifadelerine yer verdi.

Gazete, Rum Bakanın, Ankara’nın geleceği kendi istediği gibi belirlemek için Kıbrıs’ın bugün içerisinde bulunduğu ekonomik zafiyeti istismar etmeye çalıştığını iddia ettiğini, Güney Kıbrıs'taki ekonomik sorunlar süratle halledilmeden hükümetin öncelikle bu konuyla ilgilenmekten başka yapacak bir şeyi olmadığını söylediğini aktardı.

Söyleşide Kasulidis'in Kıbrıslı Rumların BM planını reddettiği, 2004 başarısızlığının tekrarından korkup korkmadığı sorusuna muhatap olduğunu kaydeden gazete, Kasulidis'in "O zaman planı destekledik ve müzakereleri istemeye devam ediyoruz. Ancak uygun ortam yaratılması gerekir, çünkü hiç kimse ikinci bir başarısızlığa katlanamaz." dediğini belirtti.

Yine aynı gazete devamla, Kasulidis Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği ve sonrasında Türkiye’nin Avrupa Birliği ile NATO arasındaki siyasi diyaloğu engellediğini Lefkoşa’nın da bu nedenle AB'nin Türkiye ile daha yakın askeri işbirliğine itiraz ettiğini söylediğini yazdı. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER