ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 08:10

Riyad'da olağanüstü zirve

Riyadda olağanüstü zirve

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Kral Abdullah bin Abdülaziz'in başkanlığında olağanüstü Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderler zirvesine ev sahipliği yaptı.


Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Kral Abdullah bin Abdülaziz'in başkanlığında olağanüstü Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderler zirvesine ev sahipliği yaptı.

Zirvede Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in daha önce Katar'dan çektikleri büyükelçilerini geri gönderme kararı alındığı ve aradaki anlaşmazlık sayfasının kapandığı belirtildi.

Riyad'da dün akşam saatlerinde gerçekleşen zirveye Kuveyt Emiri Şeyh Subah Al-Ahmad Al-Cabir Al-Subah, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al-Maktum, Abudabi Veliahdı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Halife Al-Sani, Bahreyn Kralı Şeyh Hamad bin İsa Al-Halife katıldı.

Liderler havaalanında Suudi Arabistan ikinci veliahdı Prens Mukrin bin Abdülaziz tarafından karşılandı. Daha sonra Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El-Suud Riyad'daki sarayında liderler ile bir araya geldi.

Suudi Arabistan Haber Ajansı (SPA)'da yer alan haberde Kral Abdullah ile KİK liderleri arasında gerçekleşen görüşmede Suudi Arabistan ve misafir liderlerin ülkelerini ilgilendiren konuların ele alındığı belirtildi. Görüşmenin ardından liderler tarafından alınan kararlar ortak bir bildiri ile yayınlandı. Bildiride, "Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın daveti üzerine Riyad'da Suudi Kralı ile Kuveyt Emiri Şeyh Subah Al-Ahmad Al-Cabir Al-Subah, Katar Emiri Şeyh Temim bin Halife Al-Sani, Bahreyn Kralı Şeyh Hamad bin İsa Al-Halife, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al-Maktum, Abu Dabi Veliahdı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan samimi işbirliği ruhunu pekiştirmek için bir araya geldi" denildi.

Bildiride, daha önce Suudi Arabistan'ın başkentinde Körfez ülkeleri birliği, çıkarları ve halklarının geleceği için varılan "Riyad Tamamlayıcı Anlaşmasının" üzerinde mutabakata ulaşıldığı ifade edildi. Bildiride "özellikle bölgenin yaşadığı hassas koşullar ışığında KİK ülkelerinin ortak çalışma sürecini hızlandıracak yeni bir sayfanın açılmasına karar verildiği" kaydedildi. Bildirinin en önemli maddesi ise, "buna bağlı olarak Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katar'dan çektikleri Büyükelçilerini geri gönderme kararı aldı" oldu.

Bir sonraki KİK olağan toplantısının önümüzdeki ay içerisinde Katar’ın başkenti Doha’da yapılması bekleniyor.







 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER