ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Aralık 2014 Salı 10:17

Rehine krizi kanlı bitti

Rehine krizi kanlı bitti

Sydney kent merkezi Martin Place’de bulunan Lindt Cafe çalışanları ve müşterilerini yaklaşık 17 saat rehin tutan İran kökenli Man Haron Monis’e (49) karşı yapılan polis operasyonunda 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.


Avustralya'nın Sydney kentinde bir kafe çalışanlarını ve müşterilerini yaklaşık 17 saat rehin alan İran kökenli Man Haron Monis'in de ölenler arasında olduğu bildirildi.

Polis yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Martin Place’de yer alan Lindt Cafe'dekileri rehin alan 49 yaşındaki Monis'in de ölenlerin arasında olduğunu belirtti. Polisin düzenlediği operasyonda ölü sayısı 3'e yükselirken, 5 kişi de yaralanmıştı. Ölen diğer 2 kişinin 34 yaşında bir erkek ve 38 yaşında bir kadın olduğu açıklandı. 

Polisin, Lindt Cafe’ye Avustralya saati ile gece 02.15 sularında başlattığı operasyonla 17 saat süren rehine krizi sona ermişti. 

Rehine krizindeki zanlının, kendisini Şeyh Harun olarak tanıttığı, 1964 İran doğumlu Man Haron Monis’in 1996 yılında Avustralya’ya göçmen olarak geldiği belirtiliyor.

Sydney polisi tarafından yapılan açıklamada, zanlının ayrıca Afganistan’da ölen Avustralya askerlerinin ailelerine taciz mektupları gönderdiği de bildirildi. Zanlı Monis, eski karısı Noleen Pal cinayetini organize etmek ve bıçakladıktan sonra yakmakla suçlanıyor.

Ölen rehinelerden biri kafeteryanın müdürü, diğeri üç çocuk annesi avukat

Avustralya'nın Sidney kentindeki bir kafede rehin alınan ve kurtarma operasyonundan sonra hayatını kaybettiği açıklanan iki kişiden birinin, saldırganın elinden silahı almaya çalışan kafenin müdürü olduğu belirtildi.

Sidney kent merkezindeki Martin Meydanı'nda bulunan Lindt Cafe'de çalışanları ve müşterileri yaklaşık 17 saat rehin tutan 49 yaşındaki Man Haron Moris'e karşı düzenlenen operasyondan sonra öldüğü duyurulan iki rehinenin kimlikleri açıklandı.

Hayatını kaybeden rehinelerden birinin Monis’in elinden silahı almaya çalışan kafeterya müdürü Tori Johnson (34) olduğu ifade edildi. Yaşamını yitiren diğer rehinenin 38 yaşında üç çocuk annesi avukat Katrina Dawson olduğu, avukatın hamile arkadaşını korumak isterken öldüğü kaydedildi.

Rehineleri kimin öldürdüğü kesinlik kazanmadı

Rehinelerin Monis tarafından mı yoksa polis operasyonu sırasında mı hayatlarını kaybettiği henüz kesinlik kazanmadı. Kafeterya müdürü Tori Johnson’un Monis’in uyuklamasından faydalanarak silahını almaya çalıştığı ve bu yüzden Monis’in silahından çıkan kurşunla hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

Avustralya İstihbarat Teşkilatı'na eleştiri

Uzmanlar, birçok suça karışan ve cezaevinden kefaletle serbest bırakılan Monis'in Avustralya Gizli Servisi (ASİO) tarafından neden takip edilmediği sorusunu gündeme getirdi. Monis'in dışarıda değil cezaevinde olması gerektiğini savunan uzmanlar, Monis’in avukatının, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığı ve mantıklı kararlar veremediği yönündeki açıklamalarına dikkati çekti.

Bu arada, Avustralya parlamentosunda bayrak yarıya indirildi, Lindt Cafe’nin bulunduğu caddeye çok sayıda çiçek bırakıldı.

Çiçek bırakanlar arasında Sidney'e gelen Avustralya Başbakanı Tony Abbott, çok sayıda Avustralyalı Müslüman ve Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed de vardı.

Başbakan Abbott: "İyi ve masum insanlar derinden rahatsız bir adamın hasta fantezilerinin kurbanı oldu"

Başkent Canberra'dan Sidney'e gelerek rehine operasyonunda hayatını kaybedenlerin anısına ayrılan bölgeye çiçek bırakan Başbakan Abbott, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Abbott, Sidney'in 35 yıldan fazla zamandan sonra ilk kez terörizmle karşılaştığını belirterek "Yeni Güney Galler eyalet polisinin profesyonelliği, çabuk müdahalesi beni etkiledi, onlarla gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.

Avustralyalıların farklı toplumlara kalplerini açtığını söyleyen Abbott, olayın kesinlikle dinle ilgisinin bulunmadığını vurguladı. 

Abbott, "İyi ve masum insanlar derinden rahatsız bir adamın hasta fantezilerinin kurbanı oldu" diye konuştu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER