ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2013 Cuma 07:51

PYD Suriye'de devlet mi kuracak?

PYD Suriyede devlet mi kuracak?

PKK'nın Suriye'deki kolu konumundaki PYD'nin eşbaşkanı Salih Müslim BBC Türkçe Servisi'ne konuştu.


Suriye'nin Türkiye sınırındaki çatışmalar tırmanırken PKK'nın bu ülkedeki kolu konumundaki PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Salih Müslim, devlet kurma niyetleri bulunmadığını Türkiye'nin güvenlik açısından kaygılanacağı bir durum olmadığını söyledi.

Müslim, 'YPG' adını verdikleri 'Halk Savunma Birlikleri' tarafından kontrol altına alınan Türkiye sınır bölgesinde denetimin sivil yöneticilere devredildiğini anlattı.

BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan Salih Müslim, bazı kişilerin araya girmesiyle anlaşma yapıldığını ancak, cihad anlayışıyla hareket eden grupların buna uymadığını öne sürdü. Müslim, silahlı güçleri ile çatışan İslamcı grupların Türkiye sınırından Suriye'ye geçiş yaptığını iddia etti. Türk Ordusunun vatandaşlarını korumak zorunda olduğunu ancak, Suriye'ye doğru havan toplarıyla ateş açılmasının 'iyi bir şey olmadığını' söyleyen Müslim, "Türkiye'nin aramızdaki meseleye karışmasını istemiyoruz. Kuzeyde (Türkiye) Kürtlerle bir anlaşmaya yönelmişler, bu iyi bir şeydir. Ama bıraksınlar Suriye'dekiler de kendi kendileriyle bir anlaşmaya varsınlar. Eğer karışmak istiyorlarsa kapılarını insani yardım için açsınlar" dedi.

Müslim, ortada Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili kaygı duymasını gerektirecek bir durum olmadığını, ele geçirilen Raselayn'deki (Serekaniye) sadece bayramlarda açılan sınır kapısının Kürtler'in yanı sıra Araplar ve Hıristiyanlar'ın da içinde bulunduğu komiteye devredileceğini anlatırken şöyle dedi:

"Türk Ordusunun sınırda operasyon düzenleyeceğine inanmıyorum. Bir saldırı isterse Kuzey'den isterse Güney'den gelsin halk mutlaka kendisini savunacaktır. Ama böyle bir durumun olmamasını temenni ediyoruz. Türk ordusuyla karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Burada birileri silah kulanmışsa, bu halkın kendi kendisini koruması içindir. Onların Türkiye'ye bir tepkisi yoktur."

PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'deki çatışmalardan gelen kurşunla Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde bir kişinin ölümü üzerine BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye'yle ilgili harekete geçme çağrısında bulunmasını eleştirdi. Müslim, "Bundan kasıt, dış müdahalenin yapılması ise bunu kimse istemiyor. Askeri dış müdahale Suriye'yi karıştırır. Ama bir arabuluculuk kastediliyorsa bu yönde çalışmalar var ve biz de bu çabanın içindeyiz" dedi.

Müslim, Suriye'den ayrı bir devlet kurma niyetleri olmadığını, PYD olarak demokratik özerkliği savunduklarını, halkın birçok yerde kendi denetimini kurduğunu, yardımlar konusunda örgütlenme başta olmak üzere temsilcilerin seçilmesi için 3 ay içerisinde seçime gitmek istediklerini söyledi. Müslim, Suriye yönetiminin seçimler karşısında bölgeye topyekun bir askeri harekata girişmesi olasığına ilişkin "Öyle büyük bir saldırı durumunda halkımız kendisini savunacaktır. Ama böyle bir şey olmasını istemiyoruz" yanıtını verdi.

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER