ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2013 Cumartesi 08:57

PYD, geçici hükümet için seçime gidiyor

PYD, geçici hükümet için seçime gidiyor

Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD önce Rasulayn kasabasını ele geçirip bayrak astı. Şimdi de...


Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi’nin lideri Salih Müslim, ülkenin kuzeyinde geçici bir yönetim kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Bunu diğer Kürt gruplarla görüştüklerini, anlaşma sağlanması halinde üç veya dört ay içinde seçime gideceklerini söyledi.

Rasulayn kasabasını ele geçirerek sınıra kendi bayrağını diken terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, ülkenin kuzeyinde geçici bir hükümet kurmayı planladığını açıkladı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, iç savaş sona erene kadar ülkede Kürtlerin bulunduğu toprakları yönetmek üzere bağımsız bir konsey kurmayı hedeflediklerini söyledi. Diğer Kürt gruplarla anlaşma sağlandıktan sonra 3-4 ay içinde konsey yetkililerini belirlemek için seçim yapılacağını duyurdu. PYD sözcüsü Navaf Halil de kurulacak idarenin, ‘geçici hükümet’ gibi olacağını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde uygulamayı planladıkları yol haritasına dair bilgi veren Müslim, tekliflerinin bölgedeki diğer Kürt gruplarla tartışıldığını kaydetti. Bu konuda bir veya iki hafta içinde nihai karar verilmesini beklediğini ifade eden Müslim, anlaşma sağlandıktan sonra üç veya dört ay içinde de konsey yetkililerini belirlemek için seçim yapılacağını bildirdi. Müslim, “Bu ayrılık için bir çağrı değil, bir yıldır tek başımızayız ve insanların ihtiyaçları var. Sorunlarını idare edecek bir yönetim istiyorlar, öylece bırakılamazlar.” dedi.

KRİTİK NOKTA MİLİTANLARIN AKIBETİ

İngiliz Reuters haber ajansının iddiasına göre Müslim’in dile getirdiği teklif üzerinde geçtiğimiz aydan bu yana PYD ile bölgedeki ana rakibi Mesud Barzani’nin himayesinde bulunan Suriye Kürdistan Demokratik Partisi arasında görüşmeler yapılıyor. Ancak taraflar şimdiye dek bir mutabakata varamadı. Ancak Reuters’e konuşan PYD kaynakları şimdiden geçici hükümette yer alacak isim listesinin siyasi liderler tarafından dolaştırıldığını kaydetti. Habere göre PYD ile muhalifleri arasındaki asıl ihtilaflı konu bölgede silahlı gücün kimin kontrolünde olacağı konusu. PYD, silahlı kolu YPG’nin savunma gücü olmasını ve bölgedeki diğer Kürt milislerin emri altına verilmesini istiyor. Ancak bu talep şimdiye dek kabul görmedi.

RASULAYN’DA PYD BAYRAĞI

PKK’nın Suriye kolu PYD, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine komşu Rasulayn’da, sınıra 50 metre uzaklıkta asılı muhalif Özgür Suriye Ordusu bayrağını indirerek yerine kendi bayrağını astı. Rasulayn’ın 5 km güneyindeki bir köy civarında yoğunlaşan PYD ve El Nusra Cephesi çatışmaları ise Ceylanpınarlılar arasında tedirginliğin devam etmesine neden oluyor. Türk güvenlik güçleri sınır boyunca tedbirlerini en üst seviyeye çıkardı. Zırhlı araçlar bölgede devriye geziyor. Birçok işyerinin kapalı olduğu ilçede, belediyenin sokağa çıkmama uyarısında bulunduğu halk büyük oranda evlerine çekildi.

KAYNAK:
Ajanslar
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER