ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 22:07

Putin’den sürpriz karar

Putinden sürpriz karar

Türkiye’ye doğrudan ulaşım sağlayacak yeni bir boru hattı yapacaklarını belirten Putin, Türkiye’nin talepleri doğrultusunda 1 Ocak 2015’den itibaren doğalgazda yüzde 6 indirim yapacakları müjdesi verdi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmayı sonlandırdıklarını açıkladı.

Ortak basın toplantısında konuşan Putin, uzun süredir üzerinde çalışılan Güney Akım doğalgaz boru hattını Avrupa Konseyi’nin istemediğini, Bulgaristan’ın bugüne kadar gerekli izinleri vermediğini söyledi. Kararın AB’nin ekonomik çıkarlarına uygun olmadığının altını çizen Putin, “Bulgaristan’dan izin almadan Karadeniz’in altından inşaata başlamamız doğru değil. Demek bunu gerçekleştirmeyeceğiz. Bulgaristan yıllık 400 milyon avro gelir elde edecekti. Bahtsız bir seçim…” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşan Mavi Akım doğalgaz boru hattının genişletilmesinin yanı sıra yeni bir hat daha yapılabileceğini ifade eden Rus lider, “Böylece Türkiye’nin büyüyen ekonomisine bağlı olarak artan enerji talebi karşılanmış olacak. Yunanistan sınırında Türkiye topraklarında kurulacak bir hub üzerinden de güney Avrupalı müşterilerin talepleri karşılanabilir.” ifadelerini kullandı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller de konu ile ilgili yaptığı açıklamada Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptal olduğunu, 14 milyar metreküpü Ukrayna’dan gelen transit doğalgaz olmak üzere 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir hat kuracaklarını açıkladı. Yeni kurulacak doğalgaz boru hattının başlangıcı Güney Akım için planlanan Russkaya Komprosör İstasyonu olacak. Yunanistan sınırına kurulacak istasyona ulaşım miktarı ise en az 50 milyar metreküp olacak şekilde planlanacak. Böylece Türkiye’nin Ukrayna krizi nedeni ile Batı Hattı’ndan yapılan sevkiyatta yaşanan sorunlar da ortadan kalkmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan doğalgaz tüketiminin yüzde 50’sini Rusya’dan karşıladıklarını bu yöndeki çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. Türkiye’nin Mavi Akım üzerinden ek 3 milyar metreküplük doğalgaz talebine de Rusya olumlu cevap verdi ve bu yöndeki talepleri yakın zamanda karşılayacaklarını açıkladı. Türkiye, Rusya’dan 16 milyar metreküp Mavi Akım ve 10 milyar metreküp de Batı Hattı’ndan olmak üzere toplam 26 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye 2015’de bu rakamı ek 3 milyar metreküple birlikte 29-30 milyar metreküpe çıkarmak istiyor.

Türkiye açısından bir sürpriz de Rusya’nın doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak’ta yapılacak revizyonla yüzde 6 indirim sağlaması oldu. Rusya, Türkiye’nin enerji sektöründe Rus şirketlerin varlığına bağlı olarak bu indirimin Almanya’da olduğu gibi daha da artırılabileceğini söyledi. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün de Türkiye doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde bir avantaj oluşturması bekleniyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova temaslarında BOTAŞ’ın eksi 1 milyar dolarlık bir açığı olduğunu, Rusya’dan alınacak indirimlerin bu açığın kapatılmasında kullanılacağını açıklamıştı.










KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER