ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Mart 2014 Salı 15:17

Putin'den dünyanın beklediği açıklama

Putinden dünyanın beklediği açıklama

Rusya'nın Kırım'ı tanımasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklama yaptı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Kırım gelenekleriyle Rusya'dan ayrılabilecek bir bölge değildir. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca." dedi ve ekledi: "Huruşev'in, Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı." şeklinde konuştu.

Putin'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Kırım, Rusya'nın askeri gücünü sembolize eden pek çok örneklerle doludur. Bu açıdan bakınca Rusya'ya çok benzerdir. Rusya'dan ayrılabilecek bir bölge değildir. Rusya'nın yaşam tarzını, dilini muhafaza eder. Ve bugün hem Kırımlılar, Kırım Tatarları, Ukraynalılar, hep Kırım içinde bir arada olmuşlardır. Ve referandumda da Kırımlar tercihini ortaya koymuştur.

Putin'in "Sovyet döneminde çok adaletsizlik yaşanmış ve bu süreç de Ruslar da çok acı çekmiştir" sözleri salondan alkış aldı. Putin şöyle konuştu: "Kırım halkına destek çıkmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte de 3 dil olacak. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım, Rusya'nın bir parçası olmaya devam edecek. Bu nesillerden nesile aktarılacak bir durumdur" dedi.

KIRIM KARARINI VERDİ

Kırım Rusya’nın bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini söyleyen Vladimir Putin “Bu nesillerden nesillere aktarılan bir durum ve öyle de olacak” dedi.

Putin “1930’larda Rus etnik kökeninden olanlar da sıkıntı çektiler.Ama yasa şunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Şimdi tarihte yaşanan gelişmelerde Kırım Ukrayna’nın oldu. Ama şimdi Kırım kararını kendi verdi. Halklara tercihlerini sormak mümkün olmamıştı. Ancak şimdi mümkün oldu.” diye konuştu.

YAPTIRIM RESTLEŞMESİ

ABD, Rusya'nın Kırım'ı işgalinde etkisi olan 7 Rus hükümet yetkilisi için yaptırım kararı almıştı. Yaptırımların Putin'e kadar uzanabileceği de konuşuluyordu. Rusya'da Duma'dan ise sert bir rest geldi. Milletvekilleri "Hepimizi yaptırım listesine ekleyin" açıklaması yaptı.

İMZAYI ATTI

Putin konuşmasının ardından Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını ve yeni bir federal bölge oluşturulmasını" öngören anlaşmayı imzaladı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER