ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2014 Cumartesi 22:47

Putin Ukrayna için adım attı

Putin Ukrayna için adım attı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Doğu Ukrayna’da kesin bir ateşkes ümit ettiklerini söyledi.


Hollande ile Ukrayna krizini detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini ifade eden Putin, “Ümit ediyorum Rusya, Fransa ve diğer ülkeler bu barış sürecine dahi olur. Ümit ediyorum, mahkumların takası için ek adımların atılmasını bekliyorum.” dedi.

Ukrayna’da durumun trajik olduğuna değinen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Biz orada insanların hala yaşamlarını yitirdiğini görüyoruz. Kesin bir ateşkesin kısa sürede sağlanmasını ümit ediyorum.” temennisinde bulundu.

Ukrayna hükümeti ve militanların Minsk anlaşmasını ihlal ettikleri uyarısında bulunan Rus lider, “Doğu Ukrayna’da her taraf Minsk anlaşmasından uzaklaşıyor. Bizim bu anlaşmalara tam uymamız gerekiyor. Kiev yönetimi, Donetsk ve Lugansk tüm adımlarını anlaşma uygun atmıyor.” eleştirisi getirdi.

Bir taraftan Kiev’in, diğer taraftan Donetsk ve Lugansk’ın karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümü başarmalarını istediklerini kaydeden Putin, böylece çatışmada askeri çatışmanın sona ereceğini vurguladı.

Uzmanların bölgeden ağır silahların hangi sınırlara kadar çekilmesi gerektiği konusunda mutabık olduklarına değinen Rus lider, burada bir hat sivillerin bulunacağı, bir hat ağır silahların çekileceği, bir hat da roketatarların çekileceği alan olarak öngörüldüğünü belirtti.

Herkesin kabul ettiği maddelerin en hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini vurgulayan Putin, “Ancak insanların ölümü durduktan sonra siyasi süreç başlayabilir ve ortak siyasi bir zemin bulunabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Putin, milis güçlerin kontrolündeki bölgeye bloke etmenin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü açısından tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. Rus lider, “Umut ediyorum ki ekonomik durumunda iyileşmesi için çalışmalar başlar. Bir kısmını bloke ederek dışarıda tutarak ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanmasının zor olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğinin iyi bilindiğini vurguladı.

Vladimir Putin, Hollande ile görüşmesinde Suriye krizi, İran nükleer programı ve Rusya-Fransa ilişkilerini de el aldıklarını belirtti. Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Vnukovo 2’de yaptıkları 2 saatlik görüşmenin çok yapıcı geçtiğini söyledi.

Rusya’dan Fransa’dan satın aldığı ve parasını ödediği iki adet helikopter savaş gemisi Mistral’lerin teslimatının gecikmesi ile ilgili de açıklamada bulunan Putin, “Burada yasal bir anlaşma var. Biz buna uyulacağını düşünüyoruz. Eğer Mistral’lar teslim edilmeyecekse paramızı geri istiyoruz.” ifadelerini kullandı.













KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER