ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 12:51

Putin, Akkuyu’da vergi indirimi talep edecek

Putin, Akkuyuda vergi indirimi talep edecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da bugün yapacağı temaslarda Mersin Akkuyu’ya 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek nükleer santralle ilgili talepleri olacak.


Türkiye'nin alım garantisi verdiği nükleer santralde üretilen elektrikten kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 2’ye çekilmesi istenecek. Türkiye'nin bu yönde bir indirime sıcak bakmadığı, ancak elektrik alım fiyatlarında indirim karşılığında olumlu cevap verebileceği belirtiliyor.

Kremlin idari danışmanı Yuri Uşakov, Akkuyu ile ilgili vergi indirim talebinde bulunacaklarını, kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 2’lere çekilmesini isteyeceklerini söyledi. Uşakov konunun iki yıldır gündemde olduğunu, Putin’in yeniden konuyu masaya getireceğini ifade etti. Rusya, Akkuyu nükleer santrali ile ilgili yatırımın stratejik kapsama sokulması ve vergi imtiyazlarının oluşturulmasını talep ediyor.

Anlaşmaya göre şirket nükleer santralin işletmeye girmesinden sonra net kardan yüzde 20 kurumlar vergisi ödemesi gerekiyor. Türkiye fiyatlarda indirim yapılmadan doğrudan bir indirim yapılmasına sıcak bakmıyor. Türkiye 15 yıl boyunca 12,35 cent olarak öngörülen elektrik alım fiyatının daha aşağı çekilmesi karşılığında vergi indirimine olumlu bakabilecek.

Rusya’nın vergi indirim talebi Türkiye’nin Azerbaycan’la birlikte inşa edeceği Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) vergi indirimleri ve teşvik paketinin kabul edilmesinin ardından gündeme gelmesi dikkat çekti.

Mersin Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santral için kurulan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov, santralin inşasında kullanılacak malzeme ve ekipman oranının artırılmasının vergilerin sıfırlanması ya da asgariye indirilmesine bağlı olduğunu belirtiyor. Buna göre Rusya 8 milyar dolar civarında yerli alım yapabilir. Bu da maliyetin yüzde 40’ına denk geliyor.

Rosatom Türkiye'nin ilk nükleer santralini 2022’ye kadar inşa edecek. Her biri 1200 MW kapasiteli dört üniteden oluşacak nükleer santral 20 milyar dolara mal olacak. Santralin ömrü 60 yıl olarak öngörülüyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER