ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2014 Cuma 20:16

Protestolar sonucunda Devlet Başkanı istifa etti

Protestolar sonucunda Devlet Başkanı istifa etti

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin istifa ettiği açıklandı.


Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin istifa ettiği açıklandı.

Ordu yetkililerinen Albay Boureime Farta, Ulus Meydanı'nda toplanan göstericelere Campaore'nin "artık iktidarda olmadığını" belirtti.

Farta'nın açıklaması göstericiler tarafından sevinçle karşılandı.

Genelkurmay Başkanı General Traore, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etti

Burkino Faso Genelkurmay Başkanı General Honore Nabere Traore, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etti.

Traore tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin istifasını sunmasının ardından doğan boşluk ve bu milletin evlatlarının kurtarılma ihtiyacı nedeniyle bugünden itibaren Devlet Başkanlığı sorumluluğunu üstleniyorum" denildi.

Eski Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin ise istifasını sunmasının ardından başkent Ouagadougou'dan ayrıldığı ve ülkenin güneydoğusunda, Gana sınırı yakınındaki Po kentine gittiği öne sürülmüştü.

Burkino Faso'da 27 yıldır iktidardaki Campaore'nin başkanlık süresini bir dönem daha uzatmak istemesi üzerine düzenlenen protestolarda 30 kişi yaşamını yitirmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso'da yaşanan olaylar nedeniyle, Türk vatandaşlarının zorunlu kalmadıkça bu ülkeye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu. 

Bakanlığın internet sitesinden yayımlanan seyahat ve güvenlik duyurusunda, Burkina Faso hükümetinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair kararlarına karşı dün başkent Vagadugu’da başlayan protesto gösterileri ve çatışmalar nedeniyle şehirdeki güvenlik ve istikrar durumunun bozulduğu ve bu olayların ülkedeki  Türk vatandaşlarının da güvenliğini olumsuz etkileyebilecek bir mecraya girdiğinin görüldüğü belirtildi.

Türk vatandaşlarının bu aşamada zorunlu kalmadıkça Burkina Faso’ya seyahat etmekten kaçınmalarında fayda bulunduğu vurgulanan duyuruda, halen bu ülkede bulunan veya bu ülkeye gitmek zorunda olan vatandaşların ise şahsi güvenlikleri açısından her türlü tedbiri almaları, olası gelişmelere hazırlıklı bulunmaları ve her koşulda müteyakkız olmaları gerektiğinin altı çizildi. 

Duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"Vatandaşlarımızın ayrıca bakanlığımız ve Vagadugu Büyükelçiliğimizce yapılabilecek uyarı ve duyuruları dikkatle takip etmeleri tavsiye edilmektedir. 

Burkina Faso’da bulunan vatandaşlarımızın, Vagadugu Büyükelçiliğimiz ile bakanlığımızın konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları mümkündür."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER