ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Aralık 2014 Perşembe 08:40

Polis şiddeti protestoları New York'a yayıldı

Polis şiddeti protestoları New Yorka yayıldı

ABD'de soruşturma heyetinin, geçtiğimiz Temmuz ayında Eric Garner adlı siyahi bir vatandaşı boğazından sıkarak ölümüne yol açan polisin herhangi bir suçu bulunmadığı şeklinde karar vermesi, New Yorkluları sokağa döktü.


Binlerce insan New York’un Manhattan adasında polise tepki gösterdi. Jürinin verdiği karar, ‘‘Adalet yoksa barış yok! Irkçılık varsa adalet yok. Polis ırkçı olma!’’, ‘‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum!’’ sloganları ile protesto edildi.

Kaçak sigara sattığı kuşkusu ile gözaltına almaya çalışılırken polisin boğazını sıkarak ölümüne yol açtığı Eric Garner, ABD’de yeniden ırk ayrımını ve polisin aşırı güç kullanmasını tartışmaya açtı. Henüz St. Louis şehrinin Ferguson semtinde yaşanan olayın toplumda bıraktığı tepki geçmemişken, New York’ta ırk ayrımını akıllara getiren bir ikinci hadisenin yaşanması ABD genelinde birçok şehirde tepki ile karşılandı.

Eric Garner polisin müdahalesi sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. New York Polis Departmanı’nda (NYPD) görevli polis memuru Daniel Pantaleo’nun karıştığı olay, orada bulunan bir kişi tarafından videoya kaydedilmişti. Garner'ın polislere, ‘‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum’’ diye yalvardığı görülüyordu.

Olayı araştırmak için kurulan soruşturma heyetinin Pantaleo’yu suçsuz bulduğunu açıklamasının ardından ise halk New York’ta sokağa döküldü. Manhattan adasının en ünlü mekanları olan Times, Union ve Columbus meydanları ile Grand Central tren garı, 5, 6, Madison, Broadway caddeleri ile 42. Sokak gibi en önemli noktaları zaman zaman trafiğe kapayan protestocular tepkilerini dile getirdi.

Barışçıl şekilde süren protestoda polisin bazı göstericileri gözaltına aldığı görüldü. Henüz NYPD tarafından kaç kişinin gözaltına alındığına dair bir bilgi basına bildirilmedi. Gece geç saatlere kadar süren protesto eylemlerini kontrol edebilmek için NYPD'nin hem karadan hem de havadan geniş tedbirler aldığı görüldü.










KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER