ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2012 Pazar 09:19

Peşmergelerden tehlikeli adım

Peşmergelerden tehlikeli adım

Irak merkez hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik artarak devam ediyor.


Kuzey Irak'ta akşam saatlerinde Peşmerge güçlerince 125 tank Kerkük'e sevk edildi. Yapılan sevkiyatla Kerkük'ün Arafa semti ayrıca Erbil ve Süleymaniye girişlerine peşmerge güçleri gönderildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Dicle Operasyonlar Komutanlığını kurmasıyla patlak veren Irak merkez hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik artarak devam ediyor. Tuzhurmatu, Kerkük ve Diyale gibi kentlerde, Dicle güçleri güvenlik sorumluluğunu üstleneceği belirtilmiş, ancak bu karara bölgesel Kürt yönetimi bu bölgelerin anlaşmazlık bölgesi olduğunu ve buralarda askeri güç bulunmasının Kürdistan bölgesel yönetimi için bir tehdit oluşturacağını savunarak karşı çıkmıştı.

Son günlerde her iki taraftan da belirtilen bölgelere askeri sevkiyat yapmaya devam etti. Yapılan karşılıklı açıklamalarda, her iki taraf da tetikte beklediklerini ve herhangi bir çatışmaya hazır olduklarını belirtti. Son sevkiyat Kerkük'e, Peşmerge güçlerine bağlı çevik kuvvet tarafından 125 tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. Kerkük'ün Arafa semti, Erbil ve Süleymaniye girişlerine peşmerge güçleri gönderildi. Askeri birliklerin başına Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Seyhat Barzani'nin olması dikkat çekti. Askeri sevkiyatla ilgili Irak merkezi hükümeti tarafından açıklama yapılmadı.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER