ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Aralık 2014 Cuma 13:53

Peşmerge güçleri Şengal Dağı'na ulaştı

Peşmerge güçleri Şengal Dağına ulaştı

IKBY silahlı gücü Peşmergenin, Şengal (Sincar) Dağı'na ulaştığı bildirildi.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) silahlı gücü Peşmergenin, Şengal (Sincar) Dağı'na ulaştığı bildirildi. 

Dün Musul'un Zummar nahiyesinden ağır silahlar eşliğinde yola çıkan Peşmerge konvoyu, 10 bin Yezidinin sığındığı ifade edilen Şengal Dağı'na geldi.

Peşmergeleri, dağın kutsal kabul edilen Şerefettin bölgesinde Yezidi milisler karşıladı. Bu arada aylardır aileleriyle dağda mahsur kalan Yezidi çocukların da Peşmergeye sevgi gösterisinde bulunduğu görüldü.

Kürtlerin silahlı gücü Peşmerge, Şengal'in tamamını ele geçirmek için geniş çaplı bir operasyona hazırlanırken koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları, IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeleri bombalıyor. 

Şengal Dağı Peşmerge Güçleri Komutanı Kasım Şeşo, kapsamlı bir operasyon için bölgedeki yolları ve stratejik noktaları kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti.  

Peşmerge Komutanı ve Kürdistan Demokrat Partisi Siyasi Büro Genel Sekreteri Fazıl Mirani de Musul'un 100 kilometre batısına düşen bölgeye son birkaç gündür düzenledikleri operasyonlarla çok iyi bir kazanım elde ettiklerini söyledi. 

"Bu operasyonlar, Kürdistan bölgesi topraklarının kurtarılması ve sığınmacıların evlerine dönmesi için yapıldı" diyen Mirani, "Hedefimiz Şengal ilçesini kurtarmak. Ancak bunun için önce stratejik noktaların tamamını ele geçirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. Mirani, kısa zamanda sonuç almak için Peşmergenin ihtiyaç duyduğu ağır silahların temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Musul'da Yezidi nüfusuyla bilinen  Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. İlçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi,Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Yezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Yezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER