ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2014 Pazartesi 10:18

Papa'dan Türk-Ermeni sınırı açıklaması

Papadan Türk-Ermeni sınırı açıklaması

Papa Franciscus, "Halkların uzlaşması için dua etmeliyiz. Türk-Ermeni sınırının açılmasını umuyorum" dedi.


Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türk ve Ermeni halklarının uzlaşması için dua etmeleri gerektiğini belirterek, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak 3 gündür Türkiye’de bulunan Papa Franciscus, bu akşam Roma’nın ikinci havaalanı Ciampino'ya geldi.

Vatikan kaynaklarından alınan bilgiye göre, Papa, Roma’ya dönüş yolunda uçakta, Türkiye ziyareti ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Papa Franciscus, gelecek yıl 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının 100. yılı olması ve bununla ilgili yapılacak anma konusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yazdığı mektubu hatırlatarak,  "Olanları neden tanımıyor diye onu eleştiriyorlardı. Bunlar olumlu jestler, yakınlaşma yönünde küçük jestler. Halkların uzlaşması için dua etmeliyiz. Türk-Ermeni sınırının açılmasını umuyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye ziyaretinde Sultanahmet Camisi’nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile dua ettiği ana ilişkin Papa, "Ben oraya turist olarak geldim diyemezdim. Oranın muhteşemliğini gördüm. Müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduğunu. Müftüye dua edelim diye sordum o da evet dedi. Türkiye için, barış için, müftü için, herkes için dua ettim. Özellikle de barış için dua etme ihtiyacı hissettim. Tanrım, bu savaşları bitirelim dedim. Samimi bir dua etme anıydı" dedi.

Papa, İslamafobi konusunda da "Kuran, barış kitabı. İslam ve terörizm bir tutulamaz ama Müslüman liderlerin de terörist saldırıları kınamasına ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

İnsanlığın 3. Dünya Savaşı’nı yaşadığı tezini yineleyen Papa Franciscus, silah ticaretinin bugün "korkunç" boyutta olduğunu ve bunun en gelişen sektörlerden biri olduğunu dile getirirken, nükleer silahların varlığını ise insanlığın halen gereken dersi almamış olmasına bağladı.

Irak’a ziyaret

Ruhani lider, Irak’a gitme isteğini hatırlatarak "Ama şu anda pek mümkün gözükmüyor. Benim ziyaretim güvenlik sıkıntısı yaratabilir. Ama bu hoşuma gider ve gitmek istiyorum" dedi.

Ortodokslarla diyaloglarını bir yürüyüşe benzeten ve bunun sürdüğünü belirten Papa Franciscus, bütün teologların toplanıp anlaşmasını beklemek üzerine selef Papa 6. Paulus’un "O gün hiç gelmeyecek. Hepsini bir adaya koymalıyız" şeklindeki şakasını anımsatarak, beraber yürüyüşlerine devam edip, beraber dua edip, beraber çalışmaları gerektiğini dile getirdi ve bunun uzun bir yürüyüş olduğunun altını çizdi.

Papa, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği ile görüşmek istediğini belirterek, "Ona nerede istiyorsan orada buluşalım dedim. Ama şu anda Ukrayna’da savaş söz konusu. Birçok problemleri var. İki taraf da buluşmak istiyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Papa Franciscus, Roma’ya varışının hemen ardından kentteki en büyük ikinci kilise olan Santa Maria Maggiore’ye giderek şükür duası etti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER