ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Şubat 2014 Pazartesi 13:22

Osmanlı arşivini yaktılar

Osmanlı arşivini yaktılar

Bosna Hersek'teki protesto gösterileri sırasında ateşe verilen binalardan birinde, Osmanlı arşivindeki tarihi belgeler de yandı.


Bosna Hersek'teki hükümeti protesto gösterileri sırasında ateşe verilen binalardan birinde, tarihi Osmanlı belgeleri olduğu da ortaya çıktı. Binadaki yangın, Osmanlı arşivine zarar verdi.

Arşiv müdürü Şaban Zahirovic, pek çok tarihi belgenin, kararın ve mikrofilmin zarar gördüğünü belirtti. Zahirovic bu olayı, ülkenin kültür ve tarihine karşı işlenmiş bir suç olarak gördüğünü ifade etti. Türkiye, Bosna Hersek'te yaşayan vatandaşlarını protestolara dahil olmaması konusunda uyardı.

Bosna Hersek'te öfkeli protestocuların Saraybosna'da ateşe verdiği binalar arasında ülkenin ulusal arşivinin bulunduğu başkanlık binası da vardı.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Yangın sonrası Bosna'daki Osmanlı ve Avusturya-Macaristan döneminin önemli tarihi belgeleri kayıp. Tarihi belgelerin bu yangında zarar görmüş olmasından korkuluyor. Arşiv direktörü Adamir Jerkovic, arşivin yanmış olmasını kınarken olayı barbarlık olarak niteledi.

Jerkoviç, "Bu kültüre karşı, Bosna Hersek'in tüm halklarının kültürüne karşı bir suçtur. Eşsiz yeri doldurulamaz bir arşiv yandı" dedi. Yangının ardından tarihçilerin, Avrupa'nın en önemli imparatorluk kayıtları ve belgelerinden yoksun kalabileceği belirtiliyor. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER