ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Kasım 2014 Çarşamba 09:19

Olağanüstü hal ilan edildi

Olağanüstü hal ilan edildi

Ağustos ayında siyahi bir genci öldüren beyaz polis hakkında mahkeme heyetinin alacağı karar öncesi yetkililer Missouri eyaletinde olağanüstü hal ilan etti.


Ağustos ayında siyahi bir genci öldüren beyaz polis hakkında mahkeme heyetinin alacağı karar öncesi yetkililer Missouri eyaletinde olağanüstü hal ilan etti. Missouri Eyalet Valisi Jay Nixon, Ulusal Muhafız Birliği’ni göreve çağırarak, muhtemel protestoları bastırması için yetki verdi.

Silahsız olduğu halde polisin altı el kurşunuyla hayatını kaybeden Michael Brown için başta Ferguson semti olmak üzere ABD genelinde birçok şehirde protesto gösterileri yapılmıştı. Eyalette olayın gerçekleştiği ağustos ayında da protestoları bastırmak için olağanüstü hal ilan edilmişti.

9 Ağustos günü St. Louis kentinin Ferguson semtinde Brown, yolu kapattığı gerekçesiyle kendisiyle tartışmaya giren polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmüştü. Görgü tanıkları Brown ile Wilson’ın bir süre tartıştıktan sonra talihsiz gencin ellerini havaya kaldırmasına rağmen polis memuru tarafından vurulduğunu dile getirmişti.

Ferguson’daki protestoları yerinde izlemek isteyen gazetecilere de zaman zaman kötü muamelede bulunan polis ve güvenlik güçleri, ülkede Başkan Barack Obama olmak üzere birçok yetkili ile sivil haklar savunucularının tepkisine neden olmuştu. Polis ayrıca protestoları bastırmak için kullandığı ağır silahlar nedeniyle de uzun süre tartışmaların odağında yer almıştı.

Mahkeme heyeti, yaptığı inceleme sonucunda polis memuru Wilson’ın yargılanıp yargılanmamasına karar verecek. Jürinin kararını bu ay bitmeden açıklaması bekleniyor. Jürinin kararını açıklamasından önce Vali Nixon, muhtemel protestolara karşı eyalette olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Bir panelde konuşan Nixon, Ferguson olayları ile ülke gündemine yeniden gelen ırk ayrımı ve adaletsiz gelir dağılımıyla alakalı olarak semtte bazı düzenlemelerin yapılması için teşviklerin verileceğini söyledi. Nixon, “Tüm vatandaşlarımızın haklarını korumak için eğitim ve istihdamda fırsat eşitliği sağlamak ve aksaklıkların giderilmesini teşvik etmekle yükümlüyüz.” dedi.

Jürinin açıklayacağı karar eğer Wilson’ın yargılanmaması yönünde olursa Ferguson’da yeniden şiddetli protestoların yaşanacağı öngörülüyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER