ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Nisan 2013 Perşembe 08:32

Obama’ya da zehirli mektup gönderildi

Obamaya da zehirli mektup gönderildi

ABD'de esrarengiz zehirli mektuptan Obama'ya da gönderildi.


ABD Başkanı Barack Obama’ya zehirli mektup gönderildiği açıklandı.

Mississippi eyaleti Senatörü Roger Wicker’a (Cumhuriyetçi) gönderilen zehirli mektuptan sonra şimdi de Başkan Obama’ya aynı zehri içeren mektubun gönderildiği belirtildi.

FBI yaptığı incelemede Başkan Obama’ya da 'risin' zehri içerikli bir mektubun gönderildiğini doğruladı.

Gelen ilk bilgilere göre zehirli mektuplarla Boston Maratonu’na yapılan bombalı saldırı arasında bir bağlantının olmadığı kaydedildi. Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre güvenlik güçleri iki olay arasında bir bağlantı olabileceğine dair herhangi bir delilin elde edilemediğini açıkladı.

MEKTUBU GÖNDEREN YAKALANDI

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Başkanı Barack Obama’ya zehirli mektup gönderdiği düşünülen bir şahsın Mississippi eyaletinde yakalandığını duyurdu.

FBI, yakalanan kişinin isminin Paul Kevin Curtis olduğunu ve Corinth yerleşkesinde yaşadığını kaydetti. FBI'da yapılan açıklamada, "Curtis’in kendi başına posta servisi ile içinde granül maddesi olduğu inceleme sonunda belirlenen risinli üç mektubu gönderen kişi olduğuna inanılıyor’’ ifadelerine yer verildi.

Çarşamba günü yapılan incemeler sonunda Beyaz Saray ile Kongre’ye risin içerikli zehirli mektuplar gönderildiğinin anlaşılması üzerine Washington alarma geçmişti. FBI'ın yaptığı ilk araştırma sonucuna göre Başkan Obama ile Senatör Wicker’e gönderilen mektuplarda öldürücü etkiye sahip risin zehri tespit edilmişti. FBI konu ile ilgili daha detaylı incelemenin yapıldığını ve mektuplarda bulunan madde hakkında kapsamlı bilginin yapılacak araştırmanın ardından 24 ila 48 saat içinde elde edileceğini bildirdi.

Obama dışında Kongre’de Senatör Roger Wicker’a gönderilen mektupta aynı zehirin olmasının yanında mektupta yazılan mesajların da aynı olduğu kaydedildi. FBI mektupların Tennessee eyaletine bağlı Memphis şehrinden 8 Nisan’da postalandığını tespit etmişti. Risin zehri içeren mektuplarda, "Bir yanlışı görmek ve açığa çıkarmamak, bu yanlışın sürmesine sessizce ortaklık etmektir. Ben KC. Bu mesajı onaylıyorum" sözlerini içeriyor.

RİSİN ZEHİRİ KONULDU


Ricinus communis (Kene otu) adlı bitkinin tohumlarından elde edilen, protein yapılı risin, vücutta protein üretimini durduran zehirli bir madde. Risinin insanda enjeksiyon veya solunumla alınması ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Risin uzun süre, otopsilerde tespit edilememesinden ötürü, istihbarat servisleri tarafından oldukça sık kullanıldı. Günümüzde enzim immunoassay denilen bir teknikle risin antikorları artık saptanabiliyor.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER