ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Haziran 2014 Perşembe 22:49

Obama'dan sürpriz Irak açıklaması

Obamadan sürpriz Irak açıklaması

Obama, Irak’taki durum konusunda kısa vadede yapılması gereken askeri işler olduğunu söyledi.


ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta herhangi bir seçeneği ortadan kaldırmadıklarını söyledi.

ABD Başkanı Obama, Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ı Beyaz Saray'da kabul etti. Görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulunan Obama, Irak'ta Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eylemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

OPERASYON SİNYALİ VERDİ
Obama, geçen yıldan bu yana Enbar vilayeti ile ülkenin kuzeybatısındaki problemlerle mücadelede Irak yönetimine yardımda bulunduklarını hatırlattı. Obama, IŞİD'in son dönemdeki eylemleri sonrasında, Bağdat yönetiminin aşırılık yanlısı gruplarla mücadelesinde ABD'nin ilave yardımlarına ihtiyacı olacağını dile getirdi. Obama, ancak ne tür bir yardımda bulunacaklarını açıkça ifade etmedi.

Obama, Irak'taki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, "(Irak'ta herhangi bir seçeneği) Ortadan kaldırmıyorum, çünkü bu cihat yanlılarının ne Irak'ta ne de Suriye'de kalıcı şekilde tutunmamalarından emin olma yönünde riskler bulunuyor" ifadesini kullandı.

Obama, Irak'taki toplumları da eleştirdi. Aşırılık yanlısı gruplarla mücadelede Şii, Sünni ve Kürt gruplarla hareket edilmesi gerektiğini Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'ye bizzat ilettiğini vurgulayann Obama, "Açıkçası son birkaç yıldır, Irak'ın içindeki Sünni ve Şii liderlerin arasında bu tür bir güven ve dayanışmanın geliştiğini görmedik" dedi. Obama, bu durumun devletin zayıflığının nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Öte yandan Amerikan medyasında Iraklı ve Amerikalı yetkililere dayandırılarak verilen haberlerde, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin gizli olarak Obama yönetiminden, aşırılık yanlılarının bulunduğu alanlara yönelik hava saldırısı yapılması talebinde bulunduğu belirtildi

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER