ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 22:33

Obama'dan gizli mektup

Obamadan gizli mektup

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen ayın ortalarında İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e gizli mektup gönderdiği ve IŞİD'le mücadelenin iki ülkenin de ortak çıkarı olduğunu vurguladığı ileri sürüldü.


Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, mektup, IŞİD'le mücadelede ortaklık ve nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanması için İran dini liderliğinin tavrını yumuşatmasını hedefliyor. 

Obama yönetimi son dönemde hem IŞİD ve aşırı örgütlerle mücadelede hem de nükleer anlaşmalar için İran ile irtibatı yoğunlaştırmış ve Suriye 'de İran'ın desteklediği Esed rejimine karşı tavrını değiştirmişti. 

Obama, mektupta Hamaney'e, İŞİD konusunda herhangi bir işbirliğinin büyük oranda, Tahran'ın, nükleer programının geleceği konusunda 24 Kasım'a kadar küresel güçlerle kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu da belirtti. 

Mektubun, Obama'nın başkanlık dönemi boyunca İran'ın en üst siyasi ve dini liderlerine gönderdiği en az dördüncü mektup olduğu ve ABD 'nin müttefiki Arap ülkelerini ve İsrail'i kızdırmamak için gizli tutulduğu kaydedildi. 

Bu ülkeler, İran'la yapılacak yumuşak bir nükleer anlaşmanın gelecekte İran'ın nükleer silah yapmasına giden yolu kolaylaştıracağını savunuyor. Arap ülkeleri ayrıca İran'la ABD arasında gizli yürütülen temaslardan duydukları hoşnutsuzluğu belirterek, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın bölgedeki dengeleri değiştirmesinden endişe ediyor. 

Obama'nın İran'la ilişkileri yumuşatma ve IŞİD'le mücadelede ortaklık kurma girişimlerinin, Cumhuriyetçi partinin Kongre'nin iki kanadında da üstünlüğü ele geçirmesi nedeniyle çok kolay olmayacağı yorumları yapılıyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER