ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ocak 2014 Pazar 10:15

Obama'dan Almanya'ya güvence

Obamadan Almanyaya güvence

ABD Başkanı Obama, Almanya Başbakanı Merkel ile olan samimi ve dostane ilişkilerinin, NSA dinleme skandalı nedeniyle bozulmasını istemediğini söyledi.


ABD Başkanı Obama, Almanya ile gerilime neden olan dinleme skandalının tekrarlanmayacağını belirterek, "Ben başkan olduğum sürece Şansölye Merkel'in endişe duymasına gerek yok" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile olan samimi ve dostane ilişkilerinin, NSA dinleme skandalı nedeniyle bozulmasını istemediğini söyledi.

Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'e özel demeç veren Obama, Merkel ile her zaman yakın ve güvenilir ilişkilere sahip olduklarını belirterek, “Bu ilişkilerimizin, aramızdaki güven dayanan iletişimimize zarar verebilecek dinleme faaliyetleri nedeniyle yara almasına izin vermek istemiyorum” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, iki ülke ilişkilerinde gerilime neden olan dinleme skandalının tekrarlanmayacağı mesajını verirken, 2003-2004 yılları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

“Ben ABD Başkanı olduğum sürece, Şansölye Merkel’in bu konuda endişe duymasına gerek yok” diyen Obama, “Belki Şansölye Merkel ile dış politika konularında kendileriyle her zaman aynı fikirde değilim ancak bu dinleme için bir neden olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Obama, Amerikan istihbarat birimlerinin bundan sonra da yabancı hükümetlerin niyetlerini öğrenmek için istihbarat toplamaya devam edeceklerini ancak kişisel mahremiyetin korunmasına, diğer ülkelerin yasalarına dikkat edeceklerini aktardı.

NSA’da reform açıklamalarının Almanya’da soru işaretlerini gidermediğinin anımsatılması üzerine Obama, “Bu, benim için sürpriz olmadı. Snowden’ın açıklamaları sonrasında Almanya’da, aslında tüm dünya genelinde çok fazla şüphe oluştu. Güveni yeniden kazanmak zaman alacaktır” dedi.

Ulusal güvenlik için tehdit oluşturmadığı sürece kimsenin telefon konuşmasını dinlemediklerini ya da e-postalarını okumadıklarını belirten Obama, bundan sonraki uygulamalarda, hangi ülkenin vatandaşı olduğu yönünde ayrım yapmadan, herkesin kişisel mahremiyetinin korunmasının dikkate alınmasını talep ettiğini vurguladı.

Obama, “İstihbarat yeteneklerimizi korumamız, sadece bizim değil, Almanya dahil tüm dost ve müttefiklerimizin güvende olması için gerekli” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı seçilmeden önce Berlin’e yaptığı ziyarette Almanları derinden etkileyen konuşmasının hatırlatılması ve son gelişmelerin Almanlar da hayal kırıklığına yol açtığının belirtilmesi üzerine Obama, şunları kaydetti:

“Belki olmak isterdim ama ABD Başkanı olarak ben dünyada hükmeden bir imparator değilim. Yapmaya çalıştığım daha önce çizdiğim vizyona her gün bizleri biraz daha yaklaştırabilmek için çaba göstermek. Umudum 8 yıllık görev süremin sonunda önemli işleri tamamlamış olmak. İnsanların hakkımda şunları söylemesini umut ediyorum. O, Irak’taki savaşı sorumlu bir şekilde sonlandırdı. Sorumlu bir şekilde Afganistan’daki savaşı bitirdi. 11 Eylül’ün ardından, diplomasiye, çok taraflı anlaşmaların ve kurumların oluşturulmasına odaklandı. İklim değişikliği konusu tümüyle çözülemese de, bu konuda ilerleme sağladı. Eğer bunları başarabilirsem, daha önce Berlin’de çizdiğim vizyona biraz daha yaklaşmış ve zamanı iyi değerlendirmiş olacağız .”

Kısa adı NSA olan Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkması geçen yıl Washington ile Berlin arasında gerileme neden olmuş, ABD Başkanı Obama, kurumun faaliyetlerini gözden geçirme sözü vermişti. Obama, cuma günü açıkladığı NSA’de reform planları kapsamında, "Yakın dost ve müttefik ülkelerin" liderlerinin gizlice dinlenmeyeceğini açıklamıştı.  

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER