ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Mart 2014 Salı 07:29

Obama Rusya'yı uyardı

Obama Rusyayı uyardı

Obama, Moskova'yı yalnızlaştırmaya dönük bir dizi ekonomik ve diplomatik adımları devreye sokmayı düşündüklerini belirtti.


ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemleriyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve eğer Ruslar bu tutumunu sürdürürse ABD yönetimi olarak Moskova'yı yalnızlaştırmaya dönük bir dizi ekonomik ve diplomatik adımları devreye sokmayı düşündüklerini belirtti.

Obama, Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinden önce Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Dünyanın, Rusya'nın attığı adımların uluslararası hukukun, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ve Moskova'nın komşularına muamelesi konusunda daha önce vardığı anlaşmaların ihlali olduğuna dair büyük oranda görüş birliği içerisinde olduğunu kaydeden Obama, Rusya'nın "tarihin yanlış tarafında durduğunu" söyledi.

Rusya tarihin yanlış tarafında

Obama, "Yapılamayacak olan şey, Rusya'nın fütursuzca sahaya askerlerini konuşlandırması ve dünya genelinde tanınan temel ilkeleri ihlal etmesi. (Rusya'nın) Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerden gördüğü güçlü kınamalar, Rusya'nın bu konuda tarihin yanlış tarafında durduğunun derecesine işaret ediyor" dedi.

Ukrayna'daki geçici hükümete kuvvetle destek verdiklerini vurgulayan Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Ukrayna halkına ABD'nin desteğini ortaya koymak, çok spesifik ve somut ekonomik yardım paketleri önermek için Kiev'e gideceğini hatırlattı.

Bir dizi adımı gözden geçiriyoruz

Obama, "Ruslara belirttiğimiz bir husus da; eğer şu anki izledikleri yolu sürdürmeleri halinde, Rusya'yı izole edecek, Rus ekonomisine ve dünyadaki statüsüne olumsuz etki yapacak ekonomik, diplomatik bir dizi adımları gözden geçirmekte olduğumuz" diye konuştu.

Rusya'nın, tüm Ukrayna halkının kabul edebileceği bir anlaşmaya varmak için çeşitli taraflar arasında arabuluculuk yapacak uluslararası gözlemcilerin, bir uluslararası çabanın oluşturulmasına izin vermesi gerektiğini kaydeden Obama, meselenin zaman içerisinde Rusya için çok bedele mal olacağını belirterek, askeri güç yerine diplomasiyi tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Obama, Kongre'ye de Ukrayna halkı ve hükümetine yönelik bir yardım paketi geçirme konusunda yönetimle birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

Obama, Netanyahu ile görüştü

Obama, Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.Obama ve Netanyahu, görüşmeleri öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu’nun, kendisinin en fazla görüştüğü lider olduğunu belirten Obama, “İsrail’den daha yakın müttefik ve dostumuz olamaz ve iki ülke ve halkları arasındaki bağlar da kırılmaz niteliktedir” dedi.

Görüşmelerinde Suriye ve Mısır gibi konuları ele alacaklarını belirten Obama, İran konusunda da ABD’nin İran’ın nükleer silaha sahip olmamasına yönelik taahhütlerini yineledi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER