ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Eylül 2014 Perşembe 08:55

Obama, IŞİD'e karşı 4 aşamalı mücadele stratejisi belirledi

Obama, IŞİDe karşı 4 aşamalı mücadele stratejisi belirledi

ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün açıklayacağı IŞİD ile mücadele stratejisinin detayları belli oldu.


ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün açıklayacağı IŞİD ile mücadele stratejisinin detayları belli oldu. Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklamaya göre ABD geniş bir koalisyona liderlik edecek ancak askerlerini bölgeye göndermeyecek.

Beyaz Saray yazılı bir açıklama ile Başkan Barack Obama’nın merakla beklenen konuşmasının kısa bir bölümünü paylaştı. Açıklamada geçen ifadelere şöyle:

“Bu akşam yeni Irak hükümeti, diğer müttefiklerimiz ve Kongre ile devam eden istişarelerin sonunda Amerika’nın terörist tehdidini etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini duyurabilirim. Amacımız açık; IŞİD’i kapsamlı ve aralıksız devam eden terörle mücadele stratejimiz yoluyla zayıflatacak ve tamamen yok edeceğiz.

Amerikalıların bu çabaların Irak ve Afganistan’dakine göre farklı olacağını anlamalarını istiyorum. Bu Amerikan askerlerinin yabancı topraklarda savaşmasını içermiyor. İstikrar için başatılacacak bu terörle mücadele kampanyası IŞİD’in var olduğu yerlerde hava kuvvetlerimizi kullanmak ve bölgedeki müttefik kuvvetlerimizin askerlerine desteklemek yoluyla olacak. Bizi tehdit eden teröristlere karşı ön cephedeki müttefiklerimizi desteklediğimiz bu strateji Yemen ve Somali’de yıllardan beri başarı ile uygulanıyor.”

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin radikal selefi IŞİD örgütüne karşı kapsamlı bir askeri operasyon düzenleyeceğini ve örgütü yok edeceklerini açıkladı.

BBC’nin haberine göre, Beyaz Saray'dan ulusa seslenen ve ülkesinin örgüte yönelik stratejisini kamuoyuna duyuran Obama, IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleyeceklerini ve örgütün militanlarını "her yerde" hedef alacaklarını, IŞİD'in Suriye'deki savaşçılarını da vuracaklarını belirtti.

ABD Başkanı, ülkesinin IŞİD'i önce zayıflatmayı, sonra da yok etmeyi hedefleyen bir koalisyona liderlik edeceğini kaydetti. Obama, bununla birlikte IŞİD'e karşı yürütülecek askeri operasyonda kara birliklerinin kullanılmayacağını vurguladı.

Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı bir durumla karşı karşıya olduklarının altını çizen Obama, operasyonu Yemen ve Somali'deki "terörle mücadele" faaliyetleri ile kıyaslamanın daha doğru olacağını ifade etti.

Irak’ta Amerikan askerlerinin olmadığını hatırlatan ABD Başkanı, “Afganistan’daki Amerikan askerleri yıl sonu geri dönecek. Amerika daha güçlü. Fakat, bir terör örgütü daha var. Kötülük yapma kapasitesi olanları kaldırabiliriz. Teyakkuzda olmalıyız. En büyük tehdit Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan geliyor” diye konuştu.

“IŞİD’İN İSLAM’LA ALAKASI YOK”

IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu dile getiren Obama, “Şunu net söylemeliyiz. IŞİD’in İslam diniyle alakası yoktur. Öldürdüklerinin çoğu Müslüman. Bu terör örgütünün insanları öldürmekten başka bir işi de yoktur. Çocukları öldürüp kadınları kendileriyle zorla evlendirmeye çalışıyorlar. İki gazeteciyi öldürdüler. Hem Irak hem Suriye halkına hem de tüm Ortadoğu'ya tehdit halinde. Eğer kontrol altına alnmazlarsa ABD'ye tehdit oluşturabilir. Sistematik hava saldırıları düzenleyip Irak hükümeti ve oradaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Irak’taki askerleri eğiteceğiz. Bu teröristleri nerede olursa olsun avlamaya devam edeceğiz. IŞİD’i Ortadoğu’dan def edeceğiz” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, radikal selefi IŞİD örgütüne karşı yapacakları mücadeleyi şu şekilde sıraladı:


"1- Irak hükümeti ile birlikte sistemli bir şekilde teröristlere karşı hava saldırısı düzenleyeceğiz. Kendi insanlarımızı ve insani yardımda bulunan misyonları korumak için çabalarımızı artıracağız. Bunu açıkça söyleyebilirim, ülkemizi tehdit eden teröristler nerde olursa olsun onları avlayacağız."

"2- Karada teröristlere karşı savaşan askere desteğimizi artıracağız. Haziran ayında yüzlerce askeri Irak’a göndererek güvenlik görevlilerine nasıl destekte bulunmalarını incelemelerini istedik. Şimdi o çalışmalar sona erdi. Irak ve Kürt askerlerinin hem eğitim hem de istihbarat konularında desteğe ihtiyaçları var. Bizde bunlara destek vereceğiz. 500 kadar askeri danışmanı daha Irak’a göndereceğiz. Ayrıca Sünni toplumunun kendilerini IŞİD’ten korumları için destekte bulunacağız. Suriyeli muhaliflere malzeme ve eğitim desteklerini artırmak Kongre’ye çağrıda bulunuyorum."

"3- IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. Ortaklarımızla birlikte çalışarak ishtibaratımızı ve savunmamızı artıracağız. İki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılacak toplantıda uluslararası toplumun bu konuda seferber olmasını isteyeceğim."

"4- Terör örgütü tarafından yerinden edilmiş masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Bölgedeki Sünni ve Şii mezarlıkları risk altındadır. Müslümanların yanı sıra, Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıklara destek vermeye devam edeceğiz. Bu toplulukların kendi yurtlarından sürgün edilmesine izin vermeyeceğiz."

ABD’nin dünyayı teröristlere karşı harekete geçirecek kapasitesi ve iradesi olduğunu vurgulayan Obama, Rus saldırlarına karşı Ukrayna halkının kendi kaderlerini belirlemeleri için destek olduklarını kaydetti. Amerika’nın Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini sağladığını da hatırlatan Obama, “Dünya genelindeki müslüman toplumunun sadece teröristlere karşı savaşması için değil, daha mutlu bir gelecek için mücadele etmelerine yardımcı olduk” diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER