ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ekim 2014 Perşembe 09:50

Obama dikkatini IŞİD ve Ebola'ya çevirdi

Obama dikkatini IŞİD ve Ebolaya çevirdi

ABD Başkanı Obama ve Avrupalı liderler Ebola, IŞİD ve Ukrayna'na yaşanan gelişmeleri görüştüler


ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile video konferans yoluyla Ebola salgını, IŞİD ve Ukrayna'daki gelişmeleri görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada liderlerin, salgının yayılmasını önlemek için önlemlerin alınması da dahil Batı Afrika’daki Ebola salgınına uluslararası yanıtı konuştuğu belirtildi.

Uluslararası tehdit 

Açıklamada, Obama’nın, Ebola salgınına uluslararası toplumun daha canlı ve hızlı yanıt vermesi ve Gine, Siearra Leone ve Liberya’ya uluslararası katkı ve yardımların artması ihtiyaçlarını vurguladığı bildirildi. Liderlerin, daha çok ülkeden daha fazla desteğin sağlanması ve sahada bu çabaların koordine edilmesi için birlikte çalışmada mutabık kaldığı ifade edildi.

Obama’nın, insanlık trajedisi olan ve aynı zamanda uluslararası toplumunu tehdit eden bu salgının yönünü kırmak için uluslararası alandan personel ihtiyacı ve dünyanın finansal desteğinin gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi.

IŞİD, Şiddet ve nefret 

Liderlerin, Irak güvenlik güçleri ile Suriyeli ılımlı muhaliflerin kapasitesinin artırılması ve yabancı savaşçı akışının önüne geçilmesi de dahil, Irak ve Suriye’de IŞİD’in gücünün azaltılması ve yok edilmesi için yürütülen koalisyonun çabalarını gözden geçirdiği ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:

''Başkan Obama, kampanyanın askeri boyutunun, IŞİD ile daha geniş kapsamlı mücadelenin sadece bir yönünü oluşturduğunu vurguladı. Obama, IŞİD’in propagandalarıyla mücadele etmenin önemine ve IŞİD’in şiddet ve nefret içeren ideolojisine zıt bir vizyonun ileriye götürülmesi noktasındaki devam eden çabalarımıza işaret etti. Liderler, ayrıca, IŞİD’in fon kaynaklarıyla mücadelede koalisyonun koordinasyonu sürdürmesini kararlaştırdı.''

Ukrayna konusunda da liderlerin Rusya’nın Minsk anlaşmaları altındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ve Ukrayna ekonomisinin desteklenmesi için uluslararası finansal kurumlarla birlikte çalışma çabalarını konuştuğu bildirildi.

ABD agresifleşecek 

ABD’deki ilk Ebola vakasında, Liberya'dan gelen ve geçen hafta Teksas’ın Dallas kentinde tedavi altına alınan Thomas Eric Duncan hayatını kaybetmiş, ardından Duncan’dan virüsü kapan Nina Pham isimli hemşire tedavi altına alınmıştı. Teksas'ta şimdi de aynı hastaneden bir sağlık çalışanın daha Ebola virüsüne yakalandığı tespit edilmesi üzerine Obama, New Jersey ve Connecticut eyaletlerine yapacağı ziyaretleri iptal ederek kabinesini topladı.

Toplantının ardından gazetecilere konuşan Obama, Dallas’taki hastanede tam olarak ne olduğunu incelediklerini ve bunun bir kez daha tekrarlanmaması için “çok daha agresif yol” izleyeceklerini bildirdi.

Bu kapsamda Obama, ABD’de bir kişinin Ebola virüsünü kaptığının anlaşılması halinde ABD Hastalık Önleme Merkezi’nden Acil Yanıt Ekibi’nin sahaya mümkün olan en hızlı şekilde, mümkünse 24 saat içinde varması emrini verdiğini kaydetti. Böylelikle bu salgınla mücadeledeki tüm protokollerin uygun şekilde yerine getirildiğinden, koruma ekipmanlarının etkili kullanıldığından emin olunmasının sağlanacağını belirten Obama, Dallas'ta olanlardan edinilen derslerin ülke genelindeki diğer hastane ve kliniklerle paylaşılacağını dile getirdi. 

Obama, Ebola salgının soğuk algınlığı gibi havadan geçmediğini belirterek, kendisinin uygun protokolleri uygulayarak hastalarla ilgilenen iki hemşirenin elini sıktığından örnek verdi. ABD Başkanı Obama, ayrıca, Ebola ile mücadelede uluslararası çabaların önemine de işaret ederek, Batı Afrika’taki bu salgına yanıt verilmemesi halinde tüm dünyaya yayılabileceğine dikkati çekti.

ABD'nin gözü Ukrayna Ekonomisinde 

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Obama, Poroşenko ile görüşmesinde, Ukrayna hükümeti ile ülkenin doğusundaki ayrılıkçılar arasında 5 Eylül’de imzalanan Minsk protokolüyle 19 Eylül’de imzalanan Minsk memorandumunun yükümlülüklerinin tüm taraflarca yerine getirilmesini ele aldı.

İki lider, 16-17 Ekim’de Milan’da yapılacak Asya-Avrupa Zirvesi’nin Rusya ile Ukrayna’nın doğusundaki sınırda etkili bir izleme ve kontrol mekanizması oluşturulmasının da aralarında bulunduğu barış planının tüm şartlarına uyulmasına yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baskı oluşturmak için iyi bir fırsat olduğunda mutabık kaldı.

Obama ve Poroşenko, enerji güvenliği, siyasi ve ekonomik reformların yanı sıra uluslararası finans kuruluşları ve ikili ortaklarla Ukrayna’nın ekonomisinin nasıl en iyi şekilde desteklenebileceğini değerlendirdi.

Obama ayrıca Poroşenko’yu, yolsuzluk karşıtı yasanın Ukrayna parlamentosundan geçmesi nedeniyle tebrik etti. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER