ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Eylül 2014 Çarşamba 18:52

Obama: ABD İslam düşmanı değil

Obama: ABD İslam düşmanı değil

ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu'nda konuştu. ABD'nin İslam düşmanı olmadığını vurgulayan Obama, "İslam barış dinidir" dedi.


ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu'nda konuştu. ABD'nin İslam düşmanı olmadığını vurgulayan Obama, "İslam barış dinidir" dedi. Bütün dinlerin aşırılıkla mücadele içinde olduğunu belirten Obama, iç savaşların yaşandığı Ortadoğu ülkelerinde ABD'nin varlığını sürdüreceğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu'nda konuştu. "ABD, İslam düşmanı değildir. İslam barış dinidir. Özellikle Müslüman toplumlar için, el-Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin ideolojisini reddetme günüdür. IŞİD'in ideolojisi çökertilirse yok olacaktır." şeklinde açıklamalarda bulunan Obama, mezhep savaşlarının yaşandığı ülkelere çağrı yaptı.

Obama'nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

IŞİD'in ideolojisi çürütülürse örgüt yok olacaktır. Öncelikle mezhep çatışmalarını durdurmalıyız. BM Güvenlik Konseyi bugün bir araya gelecek ve aşırılığa karşı alınacak önlemleri görüşülecek. Önümüzdeki yıl buraya geldiğimiz de, bugün alınacak önlemlerin olumlu etkilerini görmeliyiz."

"NEFRET İÇİN SAVAŞANLAR YALNIZ KALACAKTIR"

Bu dünyanın medeni insanları, bu noktada şunu görüyor; böyle ideolojiler yok olmaya mahkumdur. Bu örgütler, sivilleri intihar bombacılarına dönüştürüyorlar. Nefret için savaşanlar yalnız kalacaklar.Bütün dinler aşırılık tehdidi ile karşı karşıya. Şunu anlamamız lazım artık, başkalarının eliyle sürdürülen savaşların varacağı bir yer yok. Bu savaşın, kazananı yok."

İSLAM DÜNYASININ GENÇLİĞİNE SESLENDİ

"Irak'ta yeni bir sayfa açıldı. Yeni bir Başbakan, yeni bir hükümet var. Suriye'de ise iç savaşın çözümü siyasi. Bölgede daha geniş müzakereler yürütmek zorundayız. Biz ABD olarak o bölgede varız ve orda olmaya devam edeceğiz. Son olarak da, Arap dünyası ve İslam'ın, gençliğinin artık potansiyelini görmesi gerekiyor. Çok köklü bir geçmişiniz var. Şiddet yerine yeniliğe, gelişime yönelmeliler. Eğer bir toplumu diktatörler ve terör seçeneği arasında bırakırsanız, tabii ki iç savaş çıkar. Aşırılıkla mücadele etmek isteyen bütün ülkelere yardımcı olacağız. Gençlerin eğitimi için destek vereceğiz. Bize göre en önemli yatırım budur."

"AŞIRI İDEOLOJİYE KARŞI DURACAĞIZ"

"Arap ülkeleri potansiyellerinin farkına varmalı. İyi okullar olursa, girişim sağlanırsa, insanlar gelişir. Kadınlar eğitime dahil olmalı. Ancak bu şekilde toplumlar gelişir. Kadınlar ve sivil kurumlar topluma katkı sağlarsa, hiçbir şekilde terör başarılı olamaz. Mezhep çatışmasını ve aşırılığı ret etmeliyiz. Biz teröristlere güvenli alan sağlamayacağız ve işgalci güçte olmayacağız. Aşırı ideolojiye karşı duracağız ve mezhep çatışmasının üstesinden gelenlere yardımcı olacağız."

"BİZ KORKU YERİNE UMUDU SEÇİYORUZ"

"Eğer uluslararası sistem çökerse ve biz uluslararası normları yerine getirmezsek, hoşgörüsüzlüğün, mezhep çalışmalarının üstesinden gelmezsek dünya çok daha kötü bir yer haline gelecek. Dünya istikrarsızlığa sürüklenebilir. ABD için seçenek açıktır. Biz korku yerine umudu seçiyoruz. Dünyanın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Büyük ve küçük devletler sorumluluklarını yerine getirmeli ve uluslararası normları uygulamalıyız."

"Dünyada artık okur yazarlık fazla. Sağlık şartları yükselmiş durumda. İnsanlar umutlarının peşinde gidiyor. Ancak bizi bir çok tehlikeler de bekliyor. Bizler burada otururken Ebola Batı Afrika'yı kavuruyor. Suriye ve Irak ta radikal gruplar terör estiriyor. Ukrayna'da kargaşa devam ediyor"

"İLERİYE GİDECEĞİZ"

"Rusya Ukrayna nın doğusunu karıştırmaya devam ediyor. Orada bir uçak düşürüldü ve günlerce o bölgeye girilemedi. Ukrayna'nın o bölgeye girmesi günlerce sürdü. ABD, gücü doğrunun getirdiğine inanıyor. İleriye gideceğiz yoksa istikrarsızlığa sürükleniriz. İnsanları özgürlük ve geleceklerini belirleme hakkını savunmalıdır. Ukrayna'da ateşkes anlaşması bu hedeflere ulaşmak için bir ilk adımdır."

"PROBLEMLERİ ÇÖZMEK İÇİM ORTAK ZEMİNDE BULUŞACAĞIZ"

"Biz problemlerimizi çözmek için ortak bir zeminde buluşacağız. 21. Yüzyıl'ın bütün problemlerini çözmek için bütün küçük devletlerle birlikte çalışmayı taahhüt ediyorum."

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER