ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Ekim 2013 Perşembe 10:18

O listeye ilk kez bir Türk üniversitesi girdi

O listeye ilk kez bir Türk üniversitesi girdi

Boğaziçi Üniversitesi "En seçkin 200" listesine girmeyi başardı.


Times Higher Education'ın "En seçkin 200" listesine ilk kez bir Türk üniversitesi girdi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Doktor Gülay Barbarosoğlu, "Bu sıralama aynı zamanda Türkiye'deki yüksek öğrenim sistemi için de yol gösterici olmalıdır" diye konuştu

Dünyanın en prestijli üniversite değerlendirme kurumlarından biri olarak bilinen Times Higher Education (THE) 2013-2014 yılının en iyi 400 üniversitesini açıkladı. California Teknoloji Enstitüsü üst üste 3'üncü kez listenin birinci sırasında yer alırken Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi'yle "En seçkin 200" listesine 199'uncu sıradan giriş yaptı. Boğaziçi Üniversitesi böylece "En Seçkin 200 Üniversitesi" listesine giren ilk Türk üniversitesi oldu.

ODTÜ DURDU, KOÇ GERİLEDİ

"En iyi 400 Üniversite" listesinde 4 Türk üniversitesi daha bulunuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi 276-300 grubundan 201-225 grubuna yükselerek "En seçkin 200" grubuna yaklaştı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 201-225 grubundaki, Bilkent Üniversitesi ise 226- 250 grubundaki yerlerinde kalırken, Koç Üniversitesi 226-250 grubundan 276-300 grubuna geriledi. THE editörlerinden Phil Baty "Türkiye için çok iyi bir yıl oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nin 'En seçkin 200' listesine giren ilk Türk üniversitesi olmasının yanısıra, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin listenin sınırında olması büyük başarı" yorumunu yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Gülay Barbarosoğlu konuyla ilgili SABAH'a konuştu. "Boğaziçi Üniversitesi'nin bu önemli yükselişi, öğretim üyelerimizin uluslararası bilimsel yayın ve projelerindeki artış hızı ile ve uluslararası akademik işbirliklerimizdeki yoğunlaşmayla uyumludur" diyen Barbarosoğlu, bu başarının Türkiye için de büyük bir prestij kaynağı olduğunu söyledi. "Bu sıralama aynı zamanda Türkiye'deki yüksek öğrenim sistemi için de yol gösterici olmalıdır" diye konuşan Barbarosoğlu, "Bilgi ve teknoloji üretimi için sağlanan koşullar geliştikçe daha fazla üniversite ile daha üst noktalara çıkacağımıza inanıyorum" diyerek, önümüzdeki döneme dair umutlarını ifade etti. Dünyanın en iyi üniversitesi unvanıyla Kaliforniya Teknik Enstitüsü liderliğinin 3'üncü yılına girerken, 2'nci sırayı ABD'den Harvard Üniversitesi ve İngiltere'den Oxford Üniversitesi paylaştı. ABD'nin Stanford Üniversitesi bu yıl Harvard'ın gerisine düşerek 3'üncü sırada yer aldı. THE'nin listesine göre dünyanın en iyi 10 üniversitesinden 7'si ABD'de 3'ü de İngiltere'de bulunuyor. Bu iki ülke dışında sıralamada en yüksek yeri alan üniversite ise kendisine 14'üncü sırada yer bulan İsviçre'den Zürih Teknoloji Enstitüsü...

10 BİN AKADEMİSYENİN FİKRİ

Listenin en prestijli bölümü olan "En seçkin 200"de sadece 26 ülkeden üniversiteler bulunuyor. Bu yıl Brezilya listedeki yerine elveda derken Türkiye, İspanya ve Norveç "En seçkin 200"e giriş yapan ülkeler oldu. Son yıllardaki ekonomik hamleleriyle dikkat çeken Brezilya, Hindistan ve Rusya'dan hiçbir üniversite "En seçkin 200"de yer alamadı. Japonya 5 temsilci ile listenin en başarılı Asyalı devleti olurken, Afrika'nın tek temsilcisi Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Cape Town Üniversitesi... THE, listesinin itibarını, titiz uzman ekibine borçlu. Bu yıl listeyi hazırlamak için dünyadan 10 bin akademisyenin görüşlerine başvurulurken, 50 milyon akademik referans incelendi. THE üniversiteleri değerlendirirken "İş gelirleri-Yenilik kapasitesi, Eğitim olanak ve kaliteleri, Refereans ve AR-GE performansları, Akademik yayınların gelirleri ve itibarı, Uluslararası faaliyetler" ana başlıkları altında 13 kriteri inceliyor. 1971'den beri dünyanın en detaylı bilgi havuzuna sahip kurumlarından olan THE, 100'den fazla ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER