ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2014 Perşembe 09:11

Netanyahu'nun planı ters tepti

Netanyahunun planı ters tepti

İsrail, Filistin direnişini kıramamanın şokunu yaşıyor.


İsrail, Gazze'ye saldırılarının 10. gününde. Dünyadan gelen tepkiler karşısında sıkışan İsrail'in Sisi'yi devreye sokma projesi de tutmadı. Gazze krizi hükümeti böldü. Savunma bakan yardımcısı Danon, Netanyahu'yu 'yumuşak ve başarısız' olmakla suçladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve kabinesi panikte. Bebek, çocuk, kadın ve yaşlı demeden 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye ölüm kusan İsrail, Filistinlilerin direnişini teslim alamamanın şokunu yaşıyor. Dünyadan giderek yükselen tepkiler ve Hamas'ın direnişi karşısında sıkışan İsrail'in, Mısır'ın cuntacı Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'yi devreye sokarak ateşkese varma projesi de suya düştü.

"YANITIMIZ ATEŞ"

Gazze fiyaskosu İsrail'deki koalisyon hükümetini böldü. Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon, Başbakan Netanyahu'yu açık bir şekilde Gazze'ye yönelik operasyonlarda 'yumuşak ve başarısız' olmakla suçladı. Hükümete sert eleştiri getiren Danon'u görevden alan Netanyahu, 'Ateşkes yoksa yanıtımız ateştir' diyerek saldırıya devam edeceğini söyledi.

Ancak İsrail'in Gazze'de sıkışmışlığının diğer bir ifadesi de bazı sivil toplum kuruluşlarının operasyonu eleştiren açıklamaları oldu. Bazı batılı yorumcular, İsrail'in katliamları karşısında dünyadaki yükselen öfkenin kurbanı olmaktan korkan bazı Yahudi grupların startejik amaçlarla ve siyasi kaygılarla harekete geçtiğini düşünüyor. Bu sivil toplum kuruluşlarından biri olan 'Soykırım Karşıtı Yahudiler' adlı grubun sözcüleri Netanyahu'nun Gazze'de resmen ve açık bir biçimde soykırım yaptığını söyledi.

TÜM BAĞINIZI KESİN!

Hatta grubun sözcüsü Neta Golan, 'Bizler duyarlı İsrail vatandaşları olarak dünyaya, İsrail uluslararası hukuka saygı duyana kadar askeri işbirliği ile diplomatik ve ekonomik bağlarını kesmesi çağrısında bulunuyoruz' dedi. Fakat Fransa, Rusya, Çin gibi ülkelerden yükselen tepkilere rağmen İsrail, Gazze'ye dün de ölüm kusmayı sürdürdü. İsrail saldırılarında aralarında Hamas'ın lider kadrosuna ait evlerin de bulunduğu 35 bina vurulurken Vefa Hastanesi de bombalandı.

SOYKIRIMIN ÜÇ BAHANESİ

Gazze'de dün 100 hedefi vurduğunu açıklayan İsrail ordusu, Gazze kumsalında oynayan 3 çocuğu ve Han Yunus'ta 3 Filistinliyi öldürdü, saldırılarda 5 kişi de yaralandı. Son hayatını kaybedenlerle, ölen Filistinlilerin sayısı 220'ye çıktı. Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, üç Yahudi gencin öldürülmesini bahane ederek 7 Temmuz'da 'Koruyucu Hat' adı altında Gazze'yi bombalamaya başlamıştı.

Sahilde oynayan minikleri katletti

Vahşette sınır tanımayan İsrail'in son kurbanları Gazze kumsalında oyun oynayan minikler oldu. İsrail jetlerinden atılan füzeler sonucu sahildeki dört çocuk hayatını kaybetti. Han Yunus'a da atılan füzeler sonucu bir çocuk ağır biçimde yaralandı.

Hastaneyi de bombaladı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'ni bombaladı. İsrail'in saldırılarında, Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar, Hamas Milletvekili İsmail el-Eşkar, eski Gazze hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Hammad ile vekillerden Cemile eş-Şandi'nin evleri de bombalandı.

İsrail'in Gazze saldırılarında hedef gözetmeden çocuk ve kadınları öldürmesine tepkiler giderek artıyor. Paris'teki gösterilerde 'İsrail çocukları rahat bırak!' pankartları taşındı.

Sözde ateşkese hayır

Gazze'ye saldırılarını aralıksız sürdüren İsrail arabulucuların ateşkes kararını kabul edebileceğinin sinyallerini verirken; Gazze'deki Hamas hükümeti 2011 yılında Gilad Şalit'e karşılık yapılan esir takası anlaşmasını ihlal eden İsrail'e güvenmiyor. Hamas, Kasım 2012'de İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla başlayan ve yine Mısır'ın arabuluculuğuyla varılan ateşkesle son bulan dönemi hatırlatıyor. Ateşkes anlaşması metninde, 'İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarını durduracak. Filistinli gruplar, İsrail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçişine açılacak' ifadelerine yer verilmiş ancak İsrail, birçok kez ateşkes maddelerini ihlal etmişti.

Beyt Lahiye boşaldı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgesinde yaşayan sivillerin evlerini terk etmesi için çağrı yaptı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze'nin kuzeyinde bulunan eş-Şecaiye, ez-Zeytun ve Beyt Lahiye semtlerindeki Filistinlilere, ordu birliklerinin bu bölgelere operasyon yapacağından evlerini boşaltmaları bildirildi.

Savaş suçu işliyor

İsrail'de yayımlanan Haaretz'in eski köşe yazarlarından Gideon Levy, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarını hiçbir sebebin haklı kılamayacağını ve İsrail'in bununla savaş suçu işlediğini belirtti. Levy, İsrail'in yaptıklarının çok daha fazlasının savaşlarda görüldüğünü fakat İsrail'in bombardımanının savaş değil, sivillere karşı bir operasyon olduğunu vurguladı. Mafya sloganlarının İsrail'in politikasına dönüştüğünü kaydeden Levy, Gazze'de bir fille sineğin savaştığını, bunun adil bir savaş olmadığını söyledi.

Bakan yardımcı Danon'u kovdu

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon'u Gazze operasyonunu 'yumuşak ve başarısız' bulduğu için görevden aldı. Başbakanlık Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Hükümet sekretaryası, tüm bakanlar kurulu üyelerine Danon'un görevden alındığı bilgisini verdi' ifadesi kullanıldı. Danny Danon, medya organlarına yaptığı açıklamada, 'Başbakan iyi ve kötüden sorumludur. Eğer operasyonun sonucu olumsuz olursa bu başarısızlığın sorumlusu başbakandır. Bu operasyon sanki sosyalist Meretz partisinin lideri Zehava Gal-On'un başbakanlığında bir operasyon gibi' diyerek hükümetin Gazze stratejisine eleştiriler getirip, bölgeye daha sert bir abluka uygulanmasını savunmuştu.

Tehdide devam

İsrail başbakanı Bernyamin Netanyahu, kameralar önünde yaptığı son açıklamada, 'Bu sabah (dün) kabineyi topladım. Mısır'ın ateşkes teklifine olumlu yanıt verdik. Hamas ve İslami Cihat ateşkesi kabul etmez ve saldırılarını sürdürürse İsrail ordusunun onlara karşı daha sert eyleme geçeceğini söyledim. Bugün öğleden sonra Hava Kuvvetleri pek çok terör hedefini Gazze'de bombaladı. Bu saldırı devam edecek. Ateşkes yoksa yanıtımız ateştir' diye konuştu.

Erdoğan'a özel teşekkür

Eski Ürdün Vakıflar (Evkaf) Bakanı Muhammed Nuh, Gazze'ye karşı tutumundan ve desteğinden ötürü Başbakan Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür etti. Muhammed Nuh, 'Gazze'ye karşı tutumundan ve desteğinden ötürü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür ediyoruz' dedi. (Yeni Şafak)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER