ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Eylül 2014 Perşembe 10:11

NATO zirvesinde Obama ve Merkel'e 'dinleme' sorusu

NATO zirvesinde Obama ve Merkele dinleme sorusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde Obama ve Merkel'e "Türkiye'nin dinlenmesi" iddialarını soracak Irak ve Suriye konusunda da Türkiye'nin uyarılarının haklı çıktığı mesajını verecek


Galler'de yapılacak NATO zirvesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları damgasını vuruyor. 3 milyon nüfuslu Galler'in güney doğusundaki Newport şehrinde bugün başlayacak ve 2 gün sürecek NATO zirvesinde çok sayıda liderle baş başa görüşecek olan Erdoğan'ın randevu takviminde ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor. Erdoğan Obama ile Merkel'e ABD ve Almanya'nın Türkiye'yi dinlediğine ilişkin iddiaları soracak. Obama görüşmesi yarın saat 15.15'te gerçekleşecek.

PRENS CHARLES BİZZAT KUTLAYACAK 

Erdoğan bu isimlerin yanı sıra İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de başbaşa görüşme yapacak. Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgo Margeashvili ve Polonya Başbakanı Bronislaw Komorowski ile de bir araya gelecek, bölgesel konularla ikili ilişkiler ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları içinde en dikkat çekeni ise Galler Prensi Prens Charles ile yapağı görüşme oldu. Görüşmenin Galler Prensi'nin özel isteği ile gerçekleşeceği öğrenilirken, Charles'in Erdoğan'ı tebrik edip başbaşa görüşmek istediği ifade edildi. Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı olarak katılacağı ilk zirvede, en başta Obama olmak üzere tüm muhataplarına Irak ve Suriye konusunda Türkiye'nin yaptığı uyarıların haklı çıktığını söyleyeceği ifade edildi. Cumhurbaşkanı, bölgedeki istikrarsızlığın ve baskıcı yönetimlerin dışlanmış toplumları marjinalleşmeye götürdüğünü anlatacak. Özellikle Irak'ta yaşanan IŞİD krizinin, Sünni toplumun uzun yıllardır tüm sosyal, siyasal ve ekonomik hayattan soyutlamasının sonucu olduğunu dile getirecek. Erdoğan bölgesel istikrar ve huzur için, tüm tarafların temsili ile kurulacak yönetimlerin iş başına gelmesi gerektiğini vurgulayacak.

AB'DEN DE GÖRÜŞME TALEBİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başta Angela Merkel ve Barack Obama olmak üzere muhatapları ile Türkiye'nin yabancı devlet istihbaratları tarafından dinlenmesi ile ilgili çıkan haberleri de konuşacağı öğrenildi. Erdoğan bu iddialar için "Müttefik ruhuna aykırı ve ilişkilere zarar verici" mesajını verecek. Öte yandan AB'nin de ana gündem maddesi birlik ülkelerinden IŞİD'e katılım... Bu konunun yanı sıra Türkiye - AB ilişkilerini derinlemesine ele almak için AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Erdoğan ile görüşme talep etti. Erdoğan'ın yoğun programına rağmen Rompuy ile görüşeceği ve görüşmeden AB müzakereleri konusunda önemli bir mesaj çıkacağı ifade ediliyor.

İngiltere'ye göre, en kritik zirvelerden biri

İngiltere, zirveyi NATO tarihinin en önemli zirvelerinden biri olarak görüyor. İngiltere'nin öncelikleri arasında, Ukrayna'daki kriz, Afganistan'ın geleceği, IŞİD'le mücadele ve ortaklıkları geliştirmek bulunuyor. İngiltere, Rusya'nın tehditlerine karşı NATO'nun Avrupa'nın doğusundaki varlığını güçlendirmesini istiyor. İngiltere, tüm NATO ülkelerinin Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmesini de istiyor. İngiltere, IŞİD'e katılımlar ve güvenlik sorunlarını ise gündemin en üstüne yazarken, Erdoğan ile görüşmenin, İŞİD'e karşı etkili mücadele ve ortaklık için büyük önem taşıdığına işaret ediliyor.  

 

Kaynak: sabah

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER