ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2013 Çarşamba 16:48

Mursi taraftarlarına ateş açıldı: 16 ölü

Mursi taraftarlarına ateş açıldı: 16 ölü

Mürsiye karşı ayaklananlara ordunun da destek vermesi ile Mısır'da ölü sayısı artıyor. 30 Haziran'dan beri yaşanan olaylarda ölü sayısı 40'a yaklaştı.


Mısır'da 30 Haziran'da başlayan gösterilerde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ile taraftarları arasında olaylarda şiddet ve ölü sayısı artıyor.

Mısır Devlet Televizyonu, bugün Kahire Üniversitesi'nde Mursi'yi destekleyen grupların üzerine ateş açıldığını ve olayda en az 16 kişinin öldüğünü, 200'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Güvenlik güçlerine dayandırılan haberde ölü sayısının 18 olduğunu, ölenlerin çoğunun ise Mursi taraftarı olduğunu duyurdu.

Müslüman Kardeşler sözcüsü Gehad el Haddad ise polisin makinalı tüfeklerle göstericilere ateş açtığını açıkladı.

Olayların başlamasından bugüne kadar yaşanan şiddet eylemlerinde kaç kişinin öldüğü ise net olarak bilinmiyor. Henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı ancak bugünkü olaylarla birlikte ölü sayısının 40'a yaklaştığı tahmin ediliyor.

VIDEO İÇİN TIKLAYINIZ

MISIR'DA ORDU KRİZ TOPLANTISI DÜZENLİYOR

Mısır silahlı kuvvetlerinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verdiği 48 saatlik sürenin bitmesine saatler kala Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ülkedeki politik çıkmazı çözmeye yönelik bir kriz toplantısı düzenliyor.

Bu arada Ordudan gelecek hamleyi bekleyen yüz binler bugün de sokaklara döküldü. Tahrir meydanındaki kalabalık her geçen saat artıyor. 

İki gün önce Mısır Silahlı Kuvvetleri Cumhurbaşkanı Mursi'ye 48 saat mühlet vermiş, genelkurmay başkanı General Abdülfettah el Sisi ölüme hazırız mesajı vermişti.

Bunun üzerine Başkan Mursi yaptığı açıklamada ne olursa olsun demokratik yollarla kazandığı koltuğunu ölmeden bırakmayacağını ifade etmişti. Barış için ölmek var dönmek yok, demiş ve ordudan verdikleri muhtırayı geri çekmelerini istemişti.

Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin generalleri topladığı iddia edildi.

MUHALİFLER VE ORDU DAHA OLAYIN FARKINDA DEĞİL

Ortadoğu Uzmanı Robert Fisk'in Mısır yorumu;

Ordu ve muhalifler darbenin ne demek olduğunu düşünseler iyi olurdu. Laik Cezayirliler 1992'de İslami Kurtuluş Cephesi'nin kazanması muhtemel olan seçimi ordunun iptal etmesini destekledi. Cezayirli generaller şu anda Mısır'da askeri liderler tarafından çokça kullanılan 'ulusal güvenlik' tehlikesini öne sürmüştü. 250,000 kişinin hayatını kaybettiği Cezayir iç savaşı takip etti. Mısır ile Cezayir'in nüfus farklılıkları göz önüne alınırsa gerçekleşecek vahim seneryoları tahmin etmek güç değil.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER