ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Mart 2013 Cuma 03:26

Mursi, aşiret liderleri heyetini kabul etti


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Sina Yarımadası aşiret liderleri heyetini, başkent Kahire'de kabul etti.

Mursi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabulünde aşiret liderlerine, ''Sina'daki sorunların bir ay içinde çözülmesi'' vaadinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, heyetin Mursi'den, ''Terörist suçlamasıyla tutuklu bulunan kişilerin serbest bırakılmasını, bölgedeki altyapı ve güvenlik sorunlarının'' çözülmesini talep ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi'nin heyetin taleplerini dinleyerek, ''sorunlarının mart ayında çözüme kavuşturulması için gerekli çabanın gösterileceğini'' ifade ettiği belirtildi.

Mursi'nin görüşme sırasında, ülkenin kuzeyinde yer alan Sina bölgesinin kalkınması için bütçeden ayrılan payın 50 milyon cüneyhden (7,5 milyon dolar) 100 milyon cüneyhe (15 milyon dolar) yükseltilmesi ve heyetin cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından doğrudan Kahire'deki çeşitli cezaevlerine ziyaretler gerçekleştirmesi ve buralarda kalan Sina halkından olanların durumları hakkında bilgi sahibi olmaları talimatı verdiği kaydedildi.

Görüşmede ayrıca, daha önce ihmal edilmiş pek çok meselenin yeniden ele alınması ve çözüme kavuşturulması, Sina halkına prosedürler çerçevesinde arazi mülkiyeti hakkı verilmesi vaadinde bulunulduğu bildirildi.

Sina halkının taleplerinin incelenmesi için bir koordinasyon komisyonu oluşturulacağı da ifade edildi.

Mısır Hükümeti geçen ekim ayında Sina'da Mısır vatandaşlığı dışında bir başka ülke vatandaşı olmaması şartıyla Sina halkına arazi mülkiyeti hakkı verilmesini onaylamıştı.

Ancak, Mısır ordusu aralık ayında askeri anlamda önem taşıyan yerlerde özellikle Mısır-İsrail-Gazze sınır bölgelerinde mülkiyet sahibi olma veya kiralamanın yasaklandığı doğrultusunda bir karar yayınlamıştı.

Mısır'ın kuzeyinde bulunan Sina bölgesinde, 25 Ocak 2011'deki halk devriminden bu yana güvenlik boşluğu yaşanıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER