ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 14:53

Muhalefet liderliği yarışı

Muhalefet liderliği yarışı

İngiltere'de genel seçime altı ay kala muhalefetteki İşçi Partisi'nin genel başkanı Ed Miliband'in liderliği sorgulanıyor.


İşçi Partisi'nden Miliband'in genel başkanlıktan çekilmesi gerektiğine ilişkin görüşler İngiliz basınına yansıyor. 2010 yılından beri partisinin genel başkanı olan 44 yaşındaki Ed Miliband ise bu iddiaların "saçma" olduğunu söylüyor.

İşçi Partisi'nin kuzeybatı İngiltere milletvekillerinin önceki gün katıldığı bir toplantıda Miliband'in liderliğinin tartışıldığı kaydediliyor. Son anketler, İşçi Partisi'nin 7 Mayıs 2015'te yapılacak genel seçimde milletvekili koltuklarından birçoğunu İskoç Ulusal Parti (SNP) adaylarına kaptıracağını ve Ed Miliband'in koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg'den ve lideri olduğu İşçi Partisi'nden daha az popüler olduğunu ortaya koydu.

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı David Miliband'in kardeşi olan Ed Miliband, partisinin bu yılki kongresinde göçmenlik ve ekonomi gibi konulara değinmeyi unutmuştu.

İşçi Partisi'nin genel başkanının görevden alınması için partinin milletvekillerinin en az yüzde 20'sinin desteği gerekiyor. İngiliz parlamentosunda halihazırda 257 İşçi Partili milletvekili bulunuyor.

Birleşik Krallık'ta oy eğilimleriyle ilgili yapılan son anketlerde, David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi arasındaki farkın kapandığı görülüyor. 2010 yılındaki genel seçimden sonra yaklaşık 4 yıl boyunca İşçi Partisi yapılan anketlerde Muhafazakarların önünde çıkmıştı. "Populus" adlı araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre ise hem Muhafazakar Parti'ye hem de İşçi Partisi'ne destek yüzde 34 civarında seyrederken, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) destek yüzde 15, Liberal Demokrat Parti'ye destek ise yüzde 8 olarak çıktı.

Muhafazakar Parti'nin 2010 yılında bu yana yaptığı kesintilere karşın ülke ekonomisinde iyileşme sağlamasının partiye desteği artırdığı yorumları yapılıyor. Ayrıca, AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen UKIP'e tabanından oy kaptıran Muhafazakarların, son dönemde ve AB ile göçmen politikası konularında eleştirel söylemlerini artırması dikkati çekiyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER