ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 00:15

Mudacumura'yı yakalatanlara ödül verilecek


ABD, Ugandalı gerilla lideri Joseph Kony'yi, iki üst düzey yardımcısını ve Ruandalı isyancı lideri Sylvestre Mudacumura'yı yakalatanlara, 5 milyon doları bulan ödüller verecek.

ABD Dışişleri Bakanlığından, savaş suçları ödül programı çerçevesinde yapılan açıklamada, Uganda'da, ''Rabbin Direniş Ordusu'' adıyla erkek çocuklardan oluşan bir ordu kuran Kony ile yardımcıları Okot Odhiambo ve Dominic Ongweniki'nin yanı sıra insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen Ruandalı isyancı lideri Mudacumura'nın yakalanmasını sağlayacak bilginin 5 milyon dolarla ödüllendirileceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından senatörken hazırlanan ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından ocak ayında yasallaştırılan Savaş Suçları Ödül Programı, artık Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve diğer uluslararası mahkemeler tarafından aranan kişileri de kapsıyor.

Program çerçevesinde daha önce sadece eski Yugoslavya ve Ruanda için kurulan uluslararası ceza mahkemeleri tarafından aranan savaş suçlusu zanlılarını yakalatanlara ödül verilebiliyordu.

Afrika Birliği birliklerinin bugün Ugandalı gerilla lideri Joseph Kony'yi, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde arama operasyonlarını askıya aldığı açıklanmıştı.

Uganda ordu komutanı Aronda Nyakairima, birliklerin söz konusu kararı Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki yeni hükümetin kendileriyle işbirliği yapmaması üzerine aldığını bildirmişti.

Kony, 30 binden fazlası çocuk olmak üzere 60 bin kişiyi kaçırmak, 3 bine yakın insanı öldürmek ve öldürtmek ile aralarında tecavüz, işkence ve cinsel kölelik de olmak üzere 33 ayrı suçlamadan savaş suçlusu olarak UCM tarafından aranıyor.

UCM, Ruandalı isyancı lideri Sylvestre Mudacumura hakkında da ''insanlığa karşı suç ile savaş suçları işlediği'' ithamıyla tutuklama emri çıkarmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER